BCU Iași deține o colecție digitală impresionantă! Directorul Ioan Milică: „Vom schimba arhitectura site-ului, astfel încât să fie potrivit tehnologiilor mobile” – GALERIE FOTO
BCU Iași deține o colecție digitală impresionantă de resurse pe care utilizatorii le pot accesa în orice moment au nevoie. Biblioteca are peste 2,5 milioane de documente ce vor fi scanate rând pe rând. Totodată, BCU a început un proiect, Pro Cultura, prin care reprezentanții își propun să schimbe arhitectura site-ului, astfel încât să fie mult mai ușor de folosit pe dispozitivele mobile
Anul 2018 a fost cel în care Ioan Milică a venit ca director în Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iași. Atunci, colecțiile digitale se rezumau la abonamentele pe care instituția, împreună cu alte instituții din țară, le avea la bazele de date științifice internaționale.
Un utilizator care venea cu propriul computer putea să folosească aceste biblioteci virtuale cu articole și cărți științifice în incinta instituției. În funcție de accesul pe care fiecare bază de date îl oferea, persoana putea să își descarce documentele de care avea nevoie.
Colecție digitală impresionantă la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
Biblioteca are peste 2,5 milioane de documente. Scanarea este un proces care necesită timp, iar BCU a scanat 55.000 de obiecte digitale până în prezent.
„În anul 2023 și în anii care urmează mă aștept ca la Iași să avem unul din modurile digitale de interes european pentru resursele de limbă română pentru că sunt foarte puține biblioteci de talie medie, cum este BCU Iași, care să pună în regim accelerat, așa cum punem noi, în fiecare lună, cam câte 2.000 de documente”, spune Ioan Milică, directorul BCU Iași.
În prezent, colecțiile digitale se află în plină dezvoltare. Pe site-ul bibliotecii se regăsește rubrica în care oamenii pot răspunde la un chestionar foarte scurt, în care să-și spună părerea despre formatul digital al bibliotecii.
„Avem aproximativ 300 de răspunsuri în care se spune că cea mai bună sursă de informare este colegul student. Aceștia anunță între ei că pot accesa cartea în format digital sau că au posibilitatea să caute ziarul care îi interesează”, completează Ioan Milică.
Proiectul Pro Cultura
Biblioteca Centrală Universitară Iași a început un proiect, Pro Cultura, prin care reprezentanții își propun să schimbe arhitectura site-ului, astfel încât să fie potrivit tehnologiilor mobile și să se poată deschide mai bine de pe telefon. În felul acesta, biblioteca digitală va fi mai prietenoasă.
„Întreaga filosofie este să ducem biblioteca la utilizator, nu utilizatorul la bibliotecă. Noi vom încerca să facem în continuare ceea ce trebuie să facem. Legea spune că accesul la resurse în spațiul bibliotecii trebuie să fie gratuit pentru studenți.
Acesta este motivul pentru care studenții de anul acesta nu mai plătesc taxă de permis. Au posibilitatea să împrumute, la sala de lectură și la domiciliu, orice carte pot împrumuta după regimul lor. Noi încercăm ca toate resursele aflate înainte de 1950 și care sunt de interes pentru utilizatori să intre în acces gratuit și universal”, menționează Ioan Milică.
Totodată, s-a pus la punct un program mai bun de comunicare publică, prin care se promovează resursele bibliotecii, folosind rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, Twitter, YouTube.
2018, anul în care biblioteca nu avea conținut scanat în limba română
Atunci când Ioan Milică a intrat pe postul de director la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, mai exact în anul 2018, în bibliotecă nu exista conținut scanat în limba română. Bogdan Maleon pusese bazele unui proiect de construcție de resurse digitale. De fapt, el a fost cel care a înscris biblioteca într-o rețea de parteneri care să lucreze pentru un astfel de proiect, scanat în limba.
„La Iași nu exista conținut scanat în limba română. Se făcuseră atunci câțiva pași. Domnul director Bogdan Maleon pusese bazele unui proiect de construcție de resurse digitale. De fapt înscrisese biblioteca într-o rețea de parteneri care să lucreze pentru un astfel de proiect.
E-cultura e un proiect național de construcție a bibliotecii digitale a României. În acest proiect, biblioteca din Iași urma să scaneze niște resurse, astfel au fost adăugate aceste resurse în Biblioteca Națională”, declară Ioan Milică, directorul BCU Iași.
Colecția digitală impresionantă a BCU „Mihai Eminescu” Iași poate fi utilizată de orice utilizator ce are nevoie. Mai mult de atât, cărțile pot fi împrumutate în sala de lectură și la domiciliu.