Bazine de înot la fiecare grădiniță din Iași. Iată primele schițe ale proiectului demarat de Primărie- FOTO

de: Vlad Rotaru
02:00, 16 nov. 2021

Primăria a demarat o investiție legată de construirea unor bazine de înot la fiecare grădiniță din municipiul Iași. Proiectul derulat de autoritatea locală are o valoare de 3,2 milioane de lei. Fiecare bazin va avea circa 180 de metri pătrați, conform estimărilor făcute de firma care a proiectat investiția

Proiecte noi în sistemul educațional din Iași. Primăria municipiului Iași a demarat un proiect legat de construirea unor bazine de înot la grădinițele din oraș. Primarul Mihai Chirica a anunțat că în primă fază vor fi construite cinci astfel de bazine, aprobarea indicatorilor tehnico-economici urmând să fie supusă votului consilierilor locali până la sfârșitul anului. Primele propuneri legate de construirea unor astfel de bazine de înot la grădinițele din municipiul Iași au fost luate în calcul încă de la începutul acestui an. Primăria va implementa proiectul etapizat, investiția fiind derulată multianual.

Primăria propune bazine de înot la grădinițele din Iași

Edilul municipiului Iași a și explicat în ce va consta noua investiție de la unitățile de învățământ preșcolar din oraș.

„Facem pași concreți pentru realizarea unei idei personale care are scopul de a încuraja copiii să facă mișcare și să trăiască sănătos de la cele mai fragede vârste. În momentul dezbaterii bugetului pentru acest an spuneam că ne dorim ca fiecare grădiniță să aibă un bazin de înot. Săptămâna trecută am finalizat studiul de fezabilitate. Fiecare tip de modul va fi adaptat în funcție de grădinița unde va fi construit. Cele mai multe dintre grădinițele din Iași au posibilitatea implementării unui astfel de proiect. Sperăm ca anul viitor să începem lucrările la primele cinci bazine de înot”, a afirmat Mihai Chirica.

Cum arată proiectul derulat de Primăria Iași?

Potrivit studiului de fezabilitate întocmit de ERM Capco Proiect SRL, se are în vedere construirea unui bazin cu o suprafață construită de 178,97 metri pătrați și cu dimensiuni maxime în plan cu treptele incluse de 12,26 x 22,60 metri. Cuva bazinului va avea dimensiunea de 8,50 x 4,20 metri, cu o adâncime de la 0,50 metri până la 1,20 metri. Structura este proiectată din beton armat monolit.

Închiderile perimetrale sunt proiectate din cărămidă BCA cu grosime de 30 de centimetri, termoizolații cu polistiren peste care se aplică o tencuială pe bază de ciment și finisați cu tencuială decorativă. Devizul general al investiției este de 3.2 milioane de lei, sumă cu tot cu TVA. Principalele cheltuieli vor fi dirijate către amenajarea terenului (111.741 lei), proiectare (187.000 lei), construcții și instalații (1.637.737,02 lei), utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj (95.632 lei) etc. Durata de realizare a lucrărilor și activităților prevăzute în proiect este de 15 luni.

Primăria preia bazinul de înot din Tudor Vladimirescu

Primăria Iași ar urma să preia bazinul de înot din Tudor Vladimirescu, aflat în administrarea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Lucrările au început încă din 1990, însă nu au fost duse la sfârșit din cauza lipsei finanțării. Municipalitatea va prelua proiectul pentru a-l depune pentru finanțare la nivelul guvernamental. Primăria Iași va depune proiectul, cel mai probabil, la Compania Națională de Investiții (CNI). Dacă va obține finanțarea, municipalitatea va transforma bazinul de înot pentru competiții sportive de nivel național și internațional.