Băuturi care cresc tensiunea arterială

de: BZI.ro
14:27, 15 mart. 2021

Tensiunea arterială ridicată prezintă un risc pentru sănătatea dumneavoastră. Daunele pe care le poate provoca sunt numeroase, începând cu infarctul miocardic. Principalele cauze sunt legate de vârstă, ereditate și stilul de viață. Concentrați-vă pe băuturile care acționează asupra tensiunii arteriale. Unele dintre ele, dacă sunt consumate în mod regulat, pot favoriza creșterea tensiunii arteriale.

Dacă vârsta și ereditatea joacă un rol important în apariția acestei boli cronice, stilul de viață va fi la fel de decisiv. Pe lângă reducerea aportului de sare, este de asemenea esențial să limitați grăsimile și alimentele procesate. Și asta nu este tot. Știați că anumite băuturi pot crește tensiunea arterială?

Băuturi care cresc tensiunea arterială

Apă carbogazoasă

Trebuie să aveți grijă la apele carbogazoase, deoarece unele sunt foarte bogate în sare, iar în cazurile de hipertensiune nu este recomandată prea multă sare.

Ceai de lemn dulce

Toate băuturile din lemn dulce tind să crească tensiunea arterială. Produsele care conțin extract de rădăcină de lemn dulce pot crește tensiunea arterială, pot provoca retenție de apă și pot scădea nivelurile de potasiu, dacă sunt consumate în exces. Potasiul este esențial pentru reglarea tensiunii arteriale.

Energizante

Persoanele predispuse la probleme cardiace sau hipertensiune arterială ar trebui să evite consumul de băuturi energizante cu orice preț. Băuturile energizante conțin taurină și cofeină. Aceste substanțe ar putea fi responsabile pentru creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Rețineți că o băutură energizantă este echivalentă cu două căni de cafea.

Cafea

Cafeaua este una dintre băuturile care crește cel mai mult tensiunea arterială. Consumul său trebuie să fie moderat sau ocazional, chiar dacă nu aveți hipertensiune.

Alcoolul

În cazurile de hipertensiune arterială, alcoolul trebuie evitat în general și nu contează atât alegerea alcoolului în sine, ci mai degrabă doza consumată. Excepție pentru whisky, care ar tinde să fie benefic pentru dilatarea arterială, deci mai degrabă protectoare. Atâta timp cât rămâne în doze rezonabile.

Băuturi sodice și sucuri de fructe

Consumul zilnic de băuturi răcoritoare și băuturi din fructe – cu adaos de zahăr – este asociat cu o tensiune arterială mai mare. În orice caz, aceasta a fost constatarea unui studiu științific publicat în 2011. În general, aceste băuturi nu sunt recomandate deoarece sunt favorabile problemelor cardiovasculare, diabetului, supraponderalității și anumitor tipuri de cancer.