Bătătura „ochi de găină“: Ce reprezintă și cum poate fi tratată

de: Cristian Zavastin
10:13, 17 sept. 2021

Bătăturile, denumite în termeni medicali clavus, reprezintă niște îngroșări dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitării mecanice. Una dintre cele mai des întâlnite bătături, pentru care lumea cautăp soluții este cea dnumită poplar „ochi de găină“.

De obicei, bătăturile apar ca o reacție a pielii la presiunea pusă asupra unor puncte ale piciorului sau mâinii.

Bătătura „ochi de găină“este o formațiune epidemică, ce apare între degetele de la picioare, cauzată de un anumit fel de încălțăminte, care este foarte dureros și poate da stări de nervozitate și cefalee.

Datorită aspectului lor similar, bătăturile „ochi de găină“ sunt de mutle ori confundate cu verucile virale, dar între ele sunt câteva semne distinctive importante. Astfel, în cazul bătăturilor „ochi de găini“ există zone tipice de formare, în timp ce verucile se pot forma pe orice parte a piciorului.

Care sunt cauzele apariției bătăturilor

În cele mai multe cazuri, bătăturile apar ca urmare a frecării constante și a presiunii exercitate asupra unor zone ale pielii. Bătăturile de la picioare pot apărea în urma purtării unei perechi incomode de încălțăminte. În special vara, există un risc mai mare de apariție a bătăturilor la picior, dacă porți încălțări fără șosete.

O altă cauză a apariției bătăturilor îl reprezintă mersul desculț, mersul mult pe jos sau atunci când nu calci în mod corect. Mai mult, persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung sunt expuse la apariția bătăturilor la nivelul acestui deget.

Alte cauze ale apariției bătăturilor pot fi existența unei anomalii a oaselor piciorului (hallux valgus, rigidus sau platfus), ortostatismul (menținerea corpului în poziție verticală un timp îndelungat), obezitatea sau poliartrita reumatoidă.

Simptome ale bătăturilor

Persoanele care suferă de bătături pot avea mai multe simptome. Cele mai des întâlnite sunt durerile în timpul mersului sau la purtarea pantofilor, dificultăți la încălțare sau limitarea progresivă a mersului.

De asemenea, bătăturile pot da durere la nivelul antepiciorului, mai ales după mers prelungit, dureri mari în timpul mersului desculț, îngroșarea pielii sau piele uscată sau care se cojește.

 

Bătătura „ochi de găină“: Tratament medical și remedii naturiste

De cele mai multe ori, bătăturile se tratează acasă. Bătăturile pot fi tratate prin înmuierea în apă caldă și folosirea unei pietre ponce. De asemenea puteți apela la creme exfoliante, creme pentru înmuierea bătăturilor sau purtarea unor plasturi.

Dacă sunt lăsate netratate, bătăturile pot crește în dimensiune. În cazuri grave, acestea se pot infecta și pune probleme în timpul mersului. Pentru asemene situații este nevoie de tratament medicamentos sau chiar de o intervenție chirurgicală.

Există și mai multe remedii naturiste pentru tratarea bătăturilor. Unul dintre cele mai des folosite remedii naturale pentru bătături este bicarbonatul de sodiu. Pentru asta trebuie să îmbăiezi piciorul în apă caldă în care ai pus 3 linguri de bicarbonat de sodiu, timp de 10-20 de minute.

O altă soluție pentru a scăpa de bătături este oțetul. Pe bătătură se aplică o bucată de vată sau un disc demachiant înmuiate în oțet timp de o zi. Dimineața, freacă regiunea în care se află bătătura cu o piatră ponce.