Bătălia finală și poker cu moartea

de: Sorin Rosca Stanescu
08:33, 05 sept. 2022

Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse, fost premier și astăzi numărul doi în ierarhia serviciilor secrete de la Moscova, reacționează sistematic, ca un seismograf. De câte ori apare câte un stimul mai puternic. La înmormântarea lui Mihail Gorbaciov, a declarat că Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat într-un joc de poker mortal. Și a făcut referire la arsenalul atomic al Federației Ruse. De fapt, Medvedev a sesizat că lumea a intrat în bătălia finală.

În această bătălie finală dintre Occident și Federația Rusă, tot conform lui Medvedev, Kremlinul mizează exclusiv pe arsenalul atomic și pe războiul energetic. Este firesc să ignore războiul economic, atâta timp cât capacitățile economice ale Federației Ruse sunt atât de reduse, încât nu se ridică mai sus decât echivalentul Italiei. Deși agită din ce în ce mai isteric tema unui răspuns nuclear, nici la capitolul înarmare Federația Rusă nu are cum să rivalizeze cu Statele Unite și cu aliații ei. Ar pierde și un asemenea război, dacă s-ar încumeta să se angajeze în el. Mai rămâne însă confruntarea în plan energetic. Aici și nu în altă parte se dă bătălia finală.

Federației Ruse i se sapă o groapă. Chiar în domeniul în care se simte mai tare. Chiar în ceea ce privește uriașul ei potențial energetic. Arma cea mai intens utilizată în aceste zile. Și despre care Vladimir Putin crede că poate fi letală pentru Uniunea Europeană și Statele Unite. Ei bine, a fost creată zilele trecute o adevărată conjurație, menită să pună un dop energetic în gura Moscovei. Trezoreria americană, Uniunea Europeană și Grupul celor 7 au decis la unison să plafoneze prețul gazelor și petrolului. Se înțelege că ținta este energia produsă de Federația Rusă și transformată de aceasta într-un puternic instrument al războiului pe care-l poartă cu Occidentul. Această plafonare, dacă reușește, va menține prețul la un cuantum rezonabil și va fi de natură să reducă substanțial resursele pe care Federația Rusă le utilizează pentru perpetuarea războiului din Ucraina. După prima eroare fatală de calcul, cea prin care Putin a preconizat un război fulger de câteva zile împotriva statului ucrainean, recursul aproape exclusiv asupra uriașelor rezerve de gaze și petrol, al căror preț și distribuție ar fi la discreția Moscovei, se pare că este a doua greșeală fatală. Dacă și numai dacă demersurile Trezoreriei americane, ale Uniunii Europene și ale G7 vor fi încununate de succes în următoarele zile. Dacă da, atunci, ei bine, asistăm la bătălia finală. Care, în ciuda amenințărilor din ce în ce ai isterice ale lui Dmitri Medvedev, va fi pierdută de Moscova. Ceea ce ar putea conduce, tot conform prognozelor acestuia, la o a doua destrămare a Rusiei.