Bătălia de la Ruginoasa, răpusă de COVID-19! O tradiție de peste un secol, din județul Iași, riscă să dispară! Polițiștii spun că, astăzi, nu vor fi luate măsuri speciale!
Autoritățile ieșene afirmă că, în acest an, bătălia de la Ruginoasa nu va mai avea loc. Asta, în principal datorită faptului că legislația în vigoare interzice grupuri mai mari de 6 persoane. De asemenea, este recomandată distanțarea fizică. În ultimii ani, bătălia a fost oprită de forțele de ordine mobilizate în comuna ieșeană
Bătălia de la Ruginoasa a fost răpusă de COVID-19! Astfel, o tradiție de peste un secol, care a avut loc în județul Iași, riscă să dispară! Polițiștii ieșeni spun că, astăzi, nu vor fi luate măsuri speciale în Ruginoasa!
„Poliția va desfășura mâine acțiuni care au loc, în mod normal, pe raza întregului județ, pentru verificarea respectării legislației în vigoare privind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vom avea parte de sprijinul jandarmilor, dar, cel mai probabil, nu va fi la fel ca în anii trecuți”, a declarat ieri Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Fără grupuri mai mari de 6 persoane pe străzi!
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au mai afirmat că, în principiu, datorită legislației actuale, adunarea pentru bătălia de la Ruginoasa nu ar mai trebui să aibă loc.
„În principal, acțiunile forțelor de ordine din județ vor viza respectarea prevederilor legale: nu este voie să existe grupuri mai mari de 6 persoane în spațiul public, purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică, precum și alte prevederi în vigoare”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Bătălia de la Ruginoasa, o tradiție veche în județul Iași
Localitatea ieșeană Ruginoasa este cunoscută și pentru tradiția luptei dintre tinerii din dealul satului și cei din vale. Obiceiul a avut loc în fiecare zi de 31 decembrie, de cel puțin 50 de ani. Scopul acestei bătălii de la Ruginoasa are, printre altele, menirea de a alunga relele. În același timp, sătenii vor să-și dovedească, de fapt, care dintre ei sunt mai voinici și mai destoinici.
Celebra tradiție referitoare la bătălia de Anul Nou, dintre văleni și deleni, din localitatea ieșeană Ruginoasa, pare a fi pe cale de dispariție. În ultimii ani, autoritățile și forțele de ordine au făcut tot posibilul pentru a împiedica această confruntare fizică. Dacă în urmă cu câțiva ani tinerii din comuna Ruginoasa se încăierau în ziua de 31 decembrie, în ultimii 5 ani, confruntarea a devenit aproape imposibilă, în special datorită intervenției forțelor de ordine, respectiv jandarmi și polițiști. Măsurile de securitate au fost impuse în ultimii ani după ce, în trecut, mulți tineri ajungeau la spital cu răni grave.
De exemplu, anul trecut, obiceiul bătăliei de la Ruginoasa a adunat peste 1.000 de oameni care au venit să vadă spectacolul sângeros. Cele 6 cete de tineri mascați au fost atent păzite de jandarmi, astfel că nu s-au mai putut încăiera. „Malanca”, asa cum e cunoscut din vechime acest obicei sângeros, s-a transformat, din 2011, când un tânăr a murit, iar alții au fost răniți. Conform tradiției, urătorii poartă măști primite din tată-n fiu, confecționate din metal, carton și blană de oaie, iar, la brâu și la încheieturi, poartă clopote mari. Înarmați și cu bâte cu care se lovesc la întâmplare, urătorii pornesc dis-de-dimineață la drum. De 9 ani, tradiționala bătălie de la Ruginoasa s-a transformat într-o urătură ce începe de la răsărit și ține până seara.