Bătălia de la Ruginoasa, o tradiție pe cale de dispariție! Aproape 200 de jandarmi și polițiști au fost mobilizați! FOTO
Autoritățile au făcut tot posibilul în ultimii ani ca renumita bătălie de la Ruginoasa să nu mai aibă loc. Chiar dacă unii săteni sunt nemulțumiți, jandarmii și polițiștii încearcă să prevină producerea unor tragedii
Celebra tradiție referitoare la bătălia de Anul Nou, dintre văleni și deleni, din localitatea ieșeană Ruginoasa, pare a fi pe cale de dispariție. În ultimii ani, autoritățile și forțele de ordine au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica această confruntare fizică.
Dacă în urmă cu câțiva ani tinerii din comuna Ruginoasa se încăierau în ziua de 31 decembrie, acum confruntarea a devenit aproape imposibilă, în special datorită intervenției forțelor de ordine, respectiv jandarmi și polițiști.
Măsuri speciale de securitate, în ultima zi a anului, la Ruginoasa
Măsurile de securitate au fost impuse în ultimii ani, după ce, în trecut, mulți tineri ajungeau la spital cu răni grave. În ciuda acestor măsuri, vălenii și delenii din Ruginoasa încearcă din nou să se întreacă, pentru a dovedi cine este „mai tare”. Tradiția a fost parțial respectată în ultimii ani, când tinerii mascați au oferit spectacol, dar fără să se încaiere. În urmă cu decenii, aceste bătălii ale tinerilor din comună, purtate pe ulițele satului, provocau chiar și nenorociri, unii tineri murind în urma loviturilor primite.
„Pentru ziua de 31 decembrie au fost mobilizați agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, care vor fi prezenți în comuna Ruginoasa, pentru a preîntâmpina eventuale incidente nedorite”, au precizat ieri reprezentanții IPJ Iași.
Jandarmii din Bacău, nelipsiți din județul Iași la final de an
Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău a trimis forțe la Ruginoasa.
„Pe 31 decembrie 2021, Gruparea de Jandarmi Mobilă «Alexandru cel Bun» va asigura măsurile de ordine și siguranță publică la manifestările tradiționale de Anul Nou, desfășurate în localitatea Ruginoasa, din județul Iași. Pe 28 decembrie 2021, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău a organizat o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Iași, inspectoratelor de Poliție, de Jandarmi și pentru Situații de Urgență județene Iași, Primăriei comunei Ruginoasa, precum și reprezentanții cetelor de mascați. Au fost reamintite prevederile legale privind portul și interzicerea folosirii obiectelor contondente de către participanții la manifestările publice, precum și riscurile la care se supun, atât cele cu incidență penală, cât și cele privind integritatea fizică, iar în ceea ce privește întâlnirile tradiționale dintre «deleni» și «văleni» pentru a se confrunta, având în vedere antecedentele violente, au fost interzise.
Reprezentanții cetelor de mascați au fost asigurați despre faptul că nu se dorește interzicerea tradițiilor și obiceiurilor specifice zonei, prezența forțelor de ordine în comuna Ruginoasa pentru această manifestare având caracter preventiv, în vederea protejării integrității fizice a tuturor persoanelor prezente în spațiul public, dar nu vor fi tolerate activitățile care constituie încălcări ale legislației în vigoare”, au afirmat ieri reprezentanții brigăzii băcăuane.
Cum se fac pregătirile de bătălie la Ruginoasa
Pregătirile încep în fiecare final de an la primele ore ale dimineții. Clopote atârnate de brâu, costume colorate și celebrele măști-gigant sunt scoase din dulapuri și puse pe tinerii nerăbdători. Numai măștile cântăresc câteva kilograme, motiv pentru care e nevoie de flăcăi vrednici care să le poarte.
Chiar dacă, în ultimii ani, unii dintre săteni s-au arătat nemulțumiți de regulile impuse de autorități, aceștia se prezintă pe „câmpul de luptă” în număr destul de mare, pentru a asista la spectacolele tinerilor mascați. Dacă în anii precedenți fiecare mascat avea câte o bâtă din lemn, în ultima perioadă forțele de ordine au interzis purtarea unor astfel de obiecte.