Bătaie de joc la Spitalul Orășenesc Hârlău! O pacientă acuză că a fost tratată cu indiferență de medici

de: Elena DÎNCEANU
02:00, 02 feb. 2023

Bătaie de joc la Spitalul Orășenesc Hârlău, după ce medicii care ar trebui să ajute pacienții au tratat cu indiferență o pacientă. Elena Samciuc acuză că i s-a administrat un tratament fără să i se fi făcut vreun set de analize înainte. Femeia a ajuns la camera de gardă a Spitalului Orășenesc Hârlău cu un traumatism cranian după ce a alunecat pe gheață. Medicii resping acuzațiile și susțin faptul că femeia nu prezenta o urgență

În cursul zilei de luni, 30 ianuarie 2023, o femeie din comuna Scobinți a solicitat o ambulanță la numărul de urgențe 112, după ce a alunecat pe gheață și s-a lovit la cap. Aceasta a fost adusă în camera de gardă a Spitalului Orășenesc Hârlău. Femeia acuza o problemă la nivelul urechilor, având infecție, dar, în plus, prezenta și alte afecțiuni cronice. Astfel, speriată fiind de problemele care i se puteau agrava, femeia a solicitat medicilor de la Spitalul Hârlău transferul către un spital din Iași, acesta fiindu-i respins pe motiv că nu prezintă o urgență.

Bătaie de joc la Spitalul Orășenesc Hârlău: Lăsată să zacă, fără ca cineva să o bage în seamă

Luni, 30 ianuarie 2023, în jurul orei 20:30, în camera de gardă a Spitalului Orășenesc Hârlău s-a prezentat o pacientă care acuza dureri foarte mari de cap și amețeli puternice, ca urmare a unei căzături pe gheață, prezentând și alte afecțiuni.

„Am solicitat o ambulanță, după ce ziua am alunecat, din neatenție, pe gheață, în curtea casei. Inițial am zis că a fost doar o căzătură, dar spre seară simțeam durerea din ce în ce mai apăsătoare, având în vedere că de câteva zile am niște probleme cu urechile și îmi curge infecție din ele. Aveam stări de amețeală foarte mari, așa că m-am speriat și am sunat la salvare.

Am ajuns la spitalul din Hârlău în jurul orei 8 jumătate (n.r. – ora 20:30), acolo unde am fost preluată de medicul de gardă, un doctor care nu s-a prezentat și nu știu cum se numește. I-am înmânat actele în care erau prezentate problemele mele de sănătate, dar nici măcar nu s-a uitat peste ele.

M-au băgat pur și simplu într-un salon, iar la ceva timp au venit și mi-au administrat un tratament cu algocalmin, fără să-mi facă nici măcar un set de analize”, declară Elena Samciuc pentru reporterii BZI.

După administrarea tratamentului, femeia a început să se simtă din ce în ce mai rău, așa că a solicitat ajutorul unei asistente medicale care a venit să-i administreze același tratament. Pacienta a refuzat, deoarece medicamentul îi putea pune viața în pericol, având în vedere afecțiunile cronice de care suferă.

„În momentul în care am observat că mă simt mai rău, iar asistenta îmi dădea tot algocalmin, fără să fiu evaluată, am cerut transferul către un spital din Iași. Aceștia mi-au respins cererea, pe motiv că nu reprezint o urgență. M-au lăsat mai apoi să zac pe patul lor, fără să mă mai bage în seamă.

Mă simțeam luată de pe stradă și ținută la adăpost. Nu se poate așa ceva! Mi se putea întâmpla orice până dimineață. Așa e sistemul medical la noi, până nu moare un om nu se face nimic”, adaugă femeia.

Medicii resping acuzațiile: „Pacienta nu prezenta urgență pentru a fi transferată la Iași“

Medicii resping acuzațiile și menționează faptul că femeia nu prezenta o urgență

Medicii spitalului din Hârlău resping acuzațiile aduse și se apără, spunând că pacientei i s-au făcut toate investigațiile necesare până ce să îi fie administrat tratamentul, doar că nu știau că femeia suferă și de o afecțiune cronică.

„Pacienta s-a prezentat în camera de gardă a Spitalului Orășenesc Hârlău, luni, în jurul orei 20:30, cu un echipaj SMURD, cu un traumatism vechi de 24 de ore, adică nu era acută. A fost reținută, iar în cursul nopții s-a panicat ea… așa… și a cerut transferul la Iași.

Medicul care a văzut-o nu a considerat că este o urgență medicală și că trebuie trimisă la Iași. A ținut-o sub supraveghere până dimineață. Noi nu am avut cunoștință de afecțiunea cronică a dânsei, plus că nici nu deținem aparatură pentru CT, pentru ca doamnei să i se facă un control. Doctorul de gardă a considerat că pacienta nu are nevoie de un astfel de control, deoarece nu prezenta leziuni deschise, și a hotărât că este mai bine să o țină în spital, sub observație.

Dimineață urma să i se facă un set de analize, însă pacienta a refuzat, spunând că va încerca să ajungă pe cont propriu la Iași”, menționează Liliana Lungu, managerul Spitalului Orășenesc Hârlău.

Pacienta acuză medicii și de faptul că nici la primirea, nici la externarea din spital nu i s-a înmânat un document medical din care să reiasă că a fost internată în acea noapte, ce analize i s-au făcut, ce tratament i s-a administrat și eventuale recomandări.

„Pacienta nu are de unde să știe ce foi i s-au întocmit în seara spitalizării, dar este corect ca la ieșirea din spital să i se dea acea scrisoare medicală. Cel mai probabil s-a făcut o încurcătură…”, explică managerul spitalului.

Bătaia de joc de la Spitalul Orășenesc Hârlău a făcut-o pe femeie să vină singură la Iași, la un spital unde i s-au făcut toate investigațiile de care avea nevoie și i s-a administrat un tratament corespunzător.