Bătaie de joc în cazul unui bătrân din Iași, care nu se poate ridica din pat ! Autoritățile nu cred că suferă de handicap grav. Avocata pacientului: „«Nu dăm certificate din milă»” – FOTO
Suferința ieșeanului Petru Popa, în vârstă de 75 de ani, este departe de a-și găsi alinarea. Autoritățile refuză să-i ofere indemnizație de însoțitor, deși se află în stare gravă. Avocata bărbatului a fost luată la rost de angajații DGASPC în momentul în care a cerut explicații
Bătaia de joc continuă în cazul bătrânului Petru Popa, în vârstă de 75 de ani, care stă țintuit la pat, din cauza unui handicap grav. Pensionarul locuiește într-o casă din cartierul Cicoarei din muncipiul Iași și este supravegheat de fiul Petruț, care a fost nevoit să renunțe la serviciu pentru a-și putea îngriji părintele. Pacientul a fost operat de cancer la colon, picioarele sunt imobilizate și are probleme grave de vedere. Fiul s-a bătut cu autoritățile să obțină certificat pentru handicap grav.
A reușit doar cu ajutorul avocatei Lica Hasmațuchi, care i-a găsit dreptatea la Tribunalul Iași. Recent, când s-a dus să solicite la Direcția Generală de Asistență Socială și de Protecția Copilului (DGASPC) indemnizație pentru însoțitor, i s-a râs în nas. Petruț Popa a fost întors, fiind îndemnat să reia toate procedurile pentru obținerea certificatului. Asta, în condițiile în care Petru Popa nu este transportabil. La nivelul județului Iași sunt înregistrate 28.000 de persoane care dețin certificate de încadrare într-o categorie cu grad de handicap.
Avocata s-a izbit de indolența funcționarilor DGASPC
În urmă cu câteva zile, avocata Lica Hasmațuchi s-a deplasat la sediul DGASPC din Tătărași pentru a cere lămuriri. Nici bine nu a intrat în instituție că s-a și lovit de refuzul funcționarilor.
„Atitudinea angajaților de acolo a fost scandaloasă. Era un domn care nu s-a prezentat, un jurist, care m-a întrebat cum am obținut acea decizie și cine este judecătorul. El asta m-a întrebat. A fost foarte obraznic. Mi-a spus că nu are cum să dea însoțitor, pentru că nu este menționat pe certificatul de handicap. Ei nu vor pur și simplu. Parcă dau bani din buzunarul lor, așa se comportă. Nu am avut un dialog coerent. Mi-a spus că «nu dăm certificate din milă»”, a precizat avocata lui Petru Popa.
În consecință, situația ar urma să fie lămurită de judecătorii Curții de Apel Iași, existând o cerere depusă în acest sens. Reprezentanții DGASPC spun că, oricum ar fi, pacientul trebuie să obțină noi avize.
„Se pot face contestații. Trebuie să reînnoiască dosarul, trebuie depuse documente noi. Câștig de cauză a avut pe o perioadă limitată. Trebuie depus un dosar nou. Este dreptul omului să conteste”, a precizat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC.
În 2020, DGASPC Iași a fost în centrul unui scandal din cauza bugetului alocat.
O bătrână din Iași a fost abandonată pe holurile DGASPC din cauza indemnizației
În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul unei bătrâne abandonată de rude pe holul DGASPC, după ce i s-a schimbat gradul de handicap de la unu la doi. Șocate de hotărârea membrilor comisiei, rudele au așezat-o pe un scaun și au lăsat-o acolo. Gestul i-a uimit pe angajații de la DGASPC, care au încercat timp de câteva ore să-i determine pe membrii familiei să se răzgândească. Teodora Anitei, în vârstă de 78 de ani, din comuna ieșeană Moțca, era imobilizată la pat de 12 ani. Nu își putea mișca picioarele și nici mâna stânga și depindea în totalitate de ajutorul rudelor. Acestea, însă, nu au mai vrut să o îngrijească, mai ales că atunci ajutorul lunar de la stat era de 230 de lei, la nivelul anului 2011.