Baronii de la ApaVital își bat joc de banii ieșenilor. Zeci de localnici din zona Bucium sunt revoltați din cauza neregulilor descoperite – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 07 iun. 2023

Localnicii din zona Bucium sunt revoltați de situația la care sunt supuși în fiecare zi de către furnizorul de apă. Baronii de la ApaVital își bat joc de banii ieșenilor

Apar din ce în ce mai multe nemulțumiri în ceea ce privește calitatea serviciilor prestate de către ApaVital. De aproximativ o lună de zile, ieșenii care locuiesc în zona Bucium sunt tratați în bătaie de joc de societatea ce are unele dintre cele mai mari prețuri la apă din România. Localnicii au trimis zeci de sesizări, dar fără a primi un răspuns.

Baronii de la ApaVital își bat joc de banii ieșenilor. Nereguli descoperite de localnici

Zeci de localnici din zona Bucium primesc apă cu porția. Baronii de la ApaVital își bat joc de banii ieșenilor. Mai exact, oamenii sunt revoltați de faptul că, începând cu mijlocul lunii mai 2023, apa este sistată în intervalul 7:00 – 10:00, în fiecare zi, iar presiunea este foarte mică în restul orelor, fapt ce duce inclusiv la deteriorarea electrocasnicelor.

Mai mult decât atât, deși problemele au fost sesizate în nenumărate rânduri atât prin serviciul de call-center pus la dispoziție, cât și online, ieșenii nu au primit niciun răspuns.

„Am sesizat în nenumărate rânduri acest aspect prin serviciul de call-center pus la dispoziție atât de aplicația ApaVital, cât și online, începând cu data de 15.05.2023, în urma cărora nu am primit nicio informație sau răspuns pentru cele semnalate, problema furnizării defectuoase persistând. Sesizările efectuate de către noi (reclamanții) nu au primit număr de înregistrare, convorbirea telefonică efectuându-se cu persoane ce nu s-au recomandat. Preluarea unor sesizări ar trebui să aibă un număr de înregistrare, iar soluționarea acestora, un răspuns din partea furnizorului”, au transmis localnicii din zona Bucium.

Localnicii au constatat inclusiv faptul că presiunea din branșamente este de doar 0,3 bari, ceea ce nu este conform contractului, aceasta trebuind să aibă minim 0,7 bari.

Întreruperile de apă scot mai mulți bani din buzunarele clienților

Întreruperile de apă potabilă sau doar scăderea presiunii din instalație conduc la prejudicii materiale. Mai exact, oamenii din Bucium reclamă faptul că electrocasnicele suferă defecțiuni, iar aceștia trebuie să le repare sau să le înlocuiască din banii proprii, chiar dacă în mod normal ar trebui suportate de ApaVital, mai ales din cauza faptului că întreruperile de apă nu sunt anunțate.

„Electrocasnicele care operează într-un regim specific de prezență și presiune a apei suferă defecțiuni costisitoare sau ireparabile ce impun schimbarea lor. Obiectele vestimentare și cele de igienă personală sunt deteriorate, ca efect secundar al întreruperii furnizării de apă la presiunea corespunzătoare, prin imposibilitatea de extragere a lor din diversele etape de spălare în care electrocasnicele rămân blocate”, au mai precizat ieșenii revoltați.

Este important de precizat faptul că furnizorul de apă din Iași nu este la prima abatere, au fost sesizate probleme și de localnicii care locuiesc în satele Liteni și Ulmi din comuna ieșeană Belcești. Aceștia au reclamat lipsa presiunii, dar și apa murdară de la robinete.

Problemele sunt întâmpinate preponderent în perioadele de vară

Reprezentanții ApaVital Iași au transmis faptul că problemele semnalate de localnicii din Bucium sunt întâmpinate preponderent pe parcursul verii.

„Conform contractelor încheiate cu utilizatorii de la adresele menționate, furnizarea apei nu se face în regim continuu, ci doar în proporție de 90-95 la sută din timpul total de furnizare. Întrucât condițiile tehnice de furnizare a apei corelate cu dezvoltarea urbanistică a zonei nu permiteau furnizarea continuă, au fost prevăzute condiții în avizele de branșare, condiții nu întotdeauna respectate: «cerința de apă necesară va fi asigurată de către beneficiarul avizului/utilizator prin prevederea și amenajarea în incinta proprietății a unui modul de pompare (hidrofor), cuplat la o rezervă de apă tampon, dimensionată conform normativelor în vigoare, cu pompare direct din rezerva de apă.

Se interzice branșarea directă a hidroforului la rețeaua publică de distribuție apă». Această situație este caracteristică doar perioadei calde, când există un grad mare de simultaneitate a consumurilor, cauzată și de consumuri realizate pentru alte scopuri decât cele care au stat la baza proiectării rețelelor, cum ar fi cele de grădinărit, udări gazon sau umplerea de bazine.

În prezent se lucrează la identificarea unei noi soluții de suplimentare a debitului de apă în zonă, însă furnizarea continuă rămâne legată strict și de modul cum se folosește această resursă, mai ales în ultimii ani când seceta pedologică a devenit un fenomen extins la nivelul întregii țări”, a transmis Răzvan Manolache, purtător de cuvânt în cadrul ApaVital.

Baronii de la ApaVital își bat joc de ieșeni. Din ce în ce mai mulți clienți reclamă întreruperi frecvente, lipsa presiunii și calitatea precară a apei.