Bărbații și femeile nu își amintesc durerea la fel
Bărbații și femeile simt altfel durerea. Bărbații au amintiri mai vii despre durerea prin care au trecut în trecut decât femeile. Și din acest motiv, bărbații anticipează cu stres următoarea durere și, prin urmare, sunt mai sensibili la aceasta, dezvăluie un studiu recent condus de cercetători cu sediul la Montreal și Toronto. Acest rezultat a fost o surpriză pentru cercetători.
Pentru că este bine știut, spun ei, că femeile sunt mai sensibile la durere decât bărbații și, de asemenea, că sunt, în general, mai stresate decât ele. Această cercetare a fost făcută intrucat oamenii de știință cred din ce în ce mai mult că unul dintre principalii factori determinanți ai durerii cronice pare să fie amintirea durerii anterioare. Iar cercetările arată o diferență între bărbați și femei: își amintesc diferit durerea.
Echipa condusă de cercetători de la Universitatea McGill din Montreal și Universitatea din Toronto a publicat rezultatele – observate la șoareci și oameni – în revista științifică Current Biology.
Bărbații și femeile simt altfel durerea
Deoarece bărbații și-au amintit mai mult durerea trecută, au fost mai stresați în studiu și, prin urmare, hipersensibili la durerea ulterioară cauzată în același loc în care a fost resimțită pentru prima dată. Femeile – și șoarecii de sex feminin – nu păreau stresați de experiențele lor anterioare de durere, au explicat într-un interviu telefonic Jeffrey Mogil, profesor în departamentul de psihologie al Universității McGill și principalul autor al cercetării.
Deocamdată, rezultatele sunt limitate la un context în care durerea ulterioară a fost aplicată în același loc ca primul, într-o perioadă relativ scurtă de timp. Nu vorbim despre o gleznă rupta și, o lună mai târziu, o tăietură in zona feței: va fi nevoie de mai multe cercetări pentru extrapolarea rezultatelor în acest fel.
Acest lucru confirmă credința că femeile uită de durerea nașterii, astfel încât să nu refuze să mai aibă un alt copil după aceea. Asemănarea rezultatelor obținute la om și șoareci confirmă soliditatea observației, avansează oamenii de știință. Componenta umană a studiului a inclus 41 de bărbați și 38 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.
În ceea ce privește valoarea acestei cercetări, cercetătorii consideră că rezultatele obținute ar putea ajuta la dezvoltarea tratamentelor pentru durerea cronică, care afectează foarte multe persoane.
În plus, confirmarea faptului că există o altă diferență între bărbați și femei în modul în care simt durerea le va permite să-și orienteze mai bine cercetarea.
Până foarte de curând, aproape nimeni nu a făcut cercetări pe animale pe exemplare feminine, spune cercetătorul. „Femeile constituie majoritatea pacienților cu durere cronică, așa că de ce facem cercetările asupra bărbaților?”, s-a întrebat profesorul Mogil.