Bărbații cu COVID-19, risc de trei ori mai mare de a ajunge la terapie intensivă
Bărbații infectați cu COVID-19 au de trei ori mai multe șanse de a necesita îngrijire în terapie intensivă decât femeile și prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri din cauza virusului, au declarat miercuri oamenii de știință, in urma unui nou studiu.
Cercetătorii au analizat peste trei milioane de cazuri confirmate de coronavirus din 46 de țări și 44 de state din SUA în perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2020. Ei au descoperit că riscul infecției cu SARS-Cov-2 a fost același pentru femei și bărbați, întrucât „exact jumătate” din cazurile confirmate erau pacienți de sex masculin.
In plus, bărbații sunt de aproape trei ori mai predispuși decât femeile să fie spitalizați într-o unitate de terapie intensivă și sunt cu 39 la sută mai predispuși să moară din cauza virusului, a spus studiul.
„Aceste date pot ajuta medicii să recunoască faptul că sexul este un factor de risc pentru bolile severe atunci când gestionează pacienții”, a declarat co-autorul Kate Webb, pentru AFP.
„Sexul este o variabilă subraportată în multe studii și acesta este un memento că este un factor important de luat în considerare în cercetare”, a spus cercetătorul Universității Cape Town.
De ce bărbații cu COVID-19 au risc de trei ori mai mare de a ajunge la terapie intensivă
Tendința este globală – în afară de câteva excepții – și poate fi redusă în mare parte la diferențe biologice, au spus cercetătorii.
„Diferențele de sex atât în sistemul imunitar înnăscut, cât și în cel adaptiv au fost raportate anterior și pot explica avantajul feminin în COVID-19”, au spus autorii.
Femeile produc în mod natural mai multe proteine de interferon de tip I care limitează răspunsul imun anormal cunoscut sub numele de furtună de citokine, despre care se crede că joacă un rol în provocarea formelor severe de COVID-19.
Hormonul estradiol „feminin” poate ajuta, de asemenea, femeile să se apere de formele grave ale virusului, deoarece stimulează răspunsul celulelor T – care ucid celulele infectate – și crește producția de anticorpi, a spus studiul, potrivit Medical Xpress.
„În schimb, hormonul sexual masculin testosteron suprimă sistemul imunitar”, au remarcat autorii.
Diferențele bazate pe sex în comorbiditățile asociate cu COVID-19 sever pot pune bărbații într-un risc excesiv, au scris autorii în studiul publicat în Nature Communications.
Dar datele pentru a explica rolul altor afecțiuni medicale lipsesc, au adăugat ei. În plus, autorii au remarcat similaritatea în proporțiile femeilor și bărbaților cu hipertensiune și diabet la nivel global, „cele mai frecvente raportări de comorbidități la pacienții spitalizați cu COVID-19”.
Descoperirile pot avea implicații pentru viitoarele vaccinuri, au spus autorii. Webb a menționat că vaccinurile anterioare împotriva altor infecții au arătat diferențe de răspuns între femei și bărbați.
„Ramane încă de stabilit dacă același lucru va fi valabil și pentru vaccinurile SARS-CoV-2. Dar sperăm că lucrarea noastră evidențiază necesitatea de a include sexul ca o variabilă atunci când se ia în considerare cercetarea vaccinului”, a spus Webb.