Bani cheltuiți în bătaie de joc: Parcul central din comuna Strunga, județul Iași, este plin de bălării, deși primarul Mariana Lazăr a semnat contracte de modernizare în valoare de peste 100 mii de euro

de: Vlad Alexa
02:00, 24 sept. 2020

Parcul central din comuna Strunga, județul Iași, este plin de bălării în anul 2020, deși autoritățile din Primăria Strunga au semnat deja două proiecte de modernizare a zonei verzi din centrul comunei. Locuitorii comunei îl acuză pe primarul Mariana Lazăr că a cheltuit, în bătaie de joc, banii destinați modernizării parcurilor. „A pus pietriș pe alei și a tăiat niște copaci, iar așa a spus că a cheltuit banii, iar în campania electorală a reluat lucrările să pară că încă se fac investiții”, acuză locuitorii din comuna Strunga

Locuitorii din comuna Strunga, județul Iași, acuză autoritățile locale de faptul că au cheltuit, în bătaie de joc, banii destinați modernizării parcurilor din comună. Oamenii susțin faptul că, deși primarul Mariana Lazăr a semnat contracte de modernizare în valoare de peste o sută de mii de euro, parcul central din Strunga este plin de bălării, iar lacul din mijloc, unde odată se adunau oameni la plajă și la picnic, este acum o baltă aproape secată.

„S-au cheltuit 40 de mii de euro acum doi ani pentru modernizarea parcului din Strunga și nu s-a făcut nimic, decât să se pună pietriș pe drumuri și să se taie niște boscheți. Acum, când e campania electorală au reluat lucrările și, din când în când, este un muncitor sau doi care se face că lucrează. Au început să pună dale peste betonul turnat în anii trecuți. Lacul e chiar lângă fosta Rezervație Naturală Strunga, aici erau bănci unde veneau oamenii de dimineață până seara, se stătea pe nisip la plajă și la picnic pe malul lacului. Acum nu mai este decât o baltă plină de stuf și de broaște, în mijlocul parcului”, explică locuitorii din comuna Strunga, județul Iași.

Mai multe licitații au fost organizate pentru modernizarea parcurilor din comuna Strunga, județul Iași

Oamenii se plâng de faptul că, deși au fost realizate mai multe licitații pentru modernizarea parcului central, lucrările nu au fost finalizate niciodată. La nivelul anului 2019, primarul Mariana Lazăr a prins în bugetul comunei Strunga suma de 665.462 lei pentru „Modernizare și reabilitare parc în comuna Strunga, județul Iași”. Pe data de 28 aprilie 2020, Primăria comunei Strunga a organizat o licitație pentru realizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare a parcului din comună, prevederea bugetară fiind de 86.734 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro.

„Înainte era o rezervație naturală, terenul a fost retrocedat de familia Manolescu din București, care a făcut și schimburi de terenuri. Cât timp a fost Sorin Lazăr primar și cât s-a continuat la primărie cu soția lui, Marian Lazăr, s-au distrus toate clădirile, aleile și băncile care erau aici. Totul s-a distrus fără autorizație de demolare, iar acum se pun niște pavele de ochii lumii, într-un parc plin de buruieni. Și la Brătulești s-a făcut un parc de joacă cu 70 mii euro, care deja e degradat”, au mai spus localnicii din comuna Strunga, județul Iași.

Parcul din curtea Primăriei Strunga este lăsat de izbeliște de primarul Mariana Lazăr

Primarul comunei Strunga nu a putut fi contactat până la închiderea ediției pentru a oferi un punct de vedere referitor la banii cheltuiți cu modernizarea parcurilor. În prezentarea făcută pe site-ul PSD Iași, edilul promite cetățenilor că vor avea parte de un parc modern până în 2020, însă nici vorbă de așa ceva.

„Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga, va moderniza până în 2020 parcul din centrul comunei. Deja au fost amenajate căile de acces, a fost finalizată împrejmuirea parcului, a fost efectuată o curățenie generală și au fost toaletați copacii. «Am început să schimb centrul comunei, astfel încât cei care poposesc sau sunt în trecere să rămână cu o impresie plăcută» a declarat Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga”, se arată în prezentarea făcută pe site-ul PSD Iași.

Semn de bună administrare a comunei Strunga stă chiar micul parc cu lac amenajat în curtea Primăriei Strunga, acolo unde bălăriile și broaștele și-au făcut loc, după ce zona a fost lăsată de izbeliște.