Bancnotele de 20 de lei se vând și cu 5.000 de lei pe OLX. Colecționar: „Am 28 de bancnote, le păstrez pentru colecție personală”
În ultima perioadă, piața colecționarilor a cunoscut un interes crescut pentru bancnotele noi de 20 de lei, care ajung să fie vândute la prețuri mult peste valoarea lor nominală. Acestea pot ajunge să valoreze mii de lei din cauza rarității emiterii și încă câteva detalii specifice.
De ce sunt bancnotele de 20 de lei atât de valoroase
Bancnotele de 20 de lei sunt considerate rare din cauza emiterii în ediții limitate sau pentru că fac parte dintr-o serie specifică care a fost retrasă rapid din circulație. De exemplu, cele emise printre primele se bucură de un preț mai scump pe piață. Pe lângă acest lucru, faptul că pe bancnotă este reprezentată Ecaterina Teodoroiu face ca bancnota să fie și mai apreciată:
„O dau la preț scump, căci este imprimată Ecaterina Teodoroiu, prima femeie pe o bancnotă din România. Nu prea se mai emit.”, afirmă un vânzător al bancnotelor de 20.
Colecționarii sunt mereu în căutare de bancnote bine păstrate, cele fără pliuri, rupturi sau decolorări pot atinge prețuri impresionante pe piață.
„Sunt atât de valoroase pe piața de colecție pentru că au fost emise într-o serie limitată. Mulți oameni le păstrează acasă, nu le dau des în magazine, ceea ce le face să fie mai rare și mai căutate. La momentul de față, dețin 28 de bancnote, le păstrez pentru colecție personală. Momentan, nu aș vrea să le vând, dar în cazul în care prețul va crește, voi lua în calcul și varianta de vânzare”, susține Petrișor Șchiopu, colecționar al acestor bancnote.
Prețul bancnotelor pe piață
Valoarea unei bancnote de 20 de lei poate varia semnificativ, în funcție de raritatea și starea sa. Astfel, pe piața colecționarilor, prețurile pot începe de la câteva zeci de lei pentru una obișnuită, dar bine conservată, și pot ajunge la câteva sute sau chiar mii de lei pentru bancnotele din serii rare sau ediții limitate. Pe măsură ce interesul pentru colecționare crește, este posibil ca prețurile să se majoreze în viitor.
„Prețul unei bancnote este stabilit prin evaluarea unor criterii principale, cum ar fi vechimea. Cele mai vechi sunt adesea mai valoroase, cele într-o stare perfectă, la fel, sunt apreciate, iar seria și anul emiterii, în dependență de numărul bancnotelor din anul respectiv, au o căutare și mai vastă. Cel mai mare preț pe care l-am văzut pe net pentru o bancnotă de 20, emisă recent, este de aproximativ 5.000 de lei”, a mai completat Petrișor Șchiopu.
Cu toate acestea, nu toți cei care dețin aceste bancnote se grăbesc să le vândă, unii încă le păstrează pentru propria colecție.
„Având în vedere promovarea și vânzarea la prețuri mari, valoarea ar putea crește. Nu am momentan un preț pentru care le-aș vinde, acum prezintă doar valoare sentimentală pentru mine”, subliniază Petrișor.
Interesul pentru bancnotele de 20 de lei nu este doar o tendință trecătoare, ci o parte dintr-o piață în creștere pentru colecționari și investitori. Dacă ai o astfel de bancnotă sau dacă ești curios de valoarea potențială a bancnotelor din portofelul tău, verifică cu atenție seria și starea lor. S-ar putea să descoperi o mică comoară. Pe măsură ce cererea pentru obiecte de colecție autentice și rare crește, prețurile acestor bancnote vor continua să urce, atrăgând tot mai mulți pasionați de numismatică.