Băncile au dat lovitura. Populația s-a împrumutat anul trecut cu sume uriașe. Specialiștii în economie: „Ieșenii și-au amanetat viitorul”

de: Raluca Costin
04:00, 20 feb. 2020

Datoriile ieșenilor la bănci au crescut anul trecut. Iașul este pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește nivelul creditării populației. Numai în luna decembrie 2019 ieșenii s-au împrumutat de câteva miliarde de lei. Majoritatea ieșenilor care au un credit la bancă acordat anul trecut s-au împrumutat pentru a-și cumpăra locuințe. „Ceea ce văd că se construiește în Iași este finanțat cu bani de la bănci. Ieșenii și-au amanetat viitorul”, susțin specialiștii din Iași în domeniul economic.

Nivelul de creditare din județul Iași a crescut în anul 2019 față de 2018 cu câteva procente. Creșterile sunt mai ales în ultimul trimestru al anului 2019. Majoritatea celor care au făcut împrumuturi la bănci au avut nevoie de bani pentru a achiziționa o locuință. Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că această creștere a creditării a venit și ca urmare a creșterii salariilor.

„Clienții au vrut să își cumpere un apartament, au prins momentul oportun datorită măririi salariilor. Au găsit ceea ce și-au dorit pentru că piața imobiliară e dezvoltată în Iași, se construiește peste tot. Prima Casă a susținut și anul trecut acest sector. Sperăm că și anul acesta va fi la fel”, susține Elena, agent imobiliar din Iași.

Credite de câteva miliarde de lei

Potrivit datelor furnizate de BNR, în luna decembrie 2019, volumul creditelor acordate de instituțiile de credit, în lei și valută, societăților nefinanciare, respectiv populației și altor sectoare instituționale a fost de 10,4 miliarde lei. Drept urmare, Iașul este pe locul 5 la nivel național, cu o contribuție de 3,85 la sută. Volumul total al creditelor a înregistrat o creștere față de 31 decembrie 2018 (8,24 la sută), păstrând aceeași tendință cu cea înregistrată la nivel național (6,31 la sută). Ieșenii s-au împrumutat în special pentru a achiziționa locuințe, dar și pentru consum. Potrivit BNR, ponderea împrumuturilor acordate populației în totalul creditelor acordate sectorului privat rămâne dominantă (59,98 la sută), în dauna creditelor acordate societăților nefinanciare (40,95 la sută).

„Ceea ce se construiește în Iași este finanțat cu bani de la bănci”

În ceea ce privește destinația creditelor acordate populației, locuitorii din județul Iași s-au împrumutat mai mult pentru achiziția/construcția de locuințe (62,52 la sută din total credite acordate), urmând tendința înregistrată la nivel național (56,78% din totalul creditelor).

„Ceea ce văd că se construiește în Iași este finanțat cu bani de la bănci. Ieșenii și-au amanetat viitorul. Regional, cred că la nivelul Iașului e cel mai bine din punct de vedere al creditării, dar față de Ilfov, situația este total diferită. Dacă un cuplu de tineri de 30 de ani din Ilfov obține un credit de 100.000 de euro, un cuplu din Iași primește doar 45.-50.000 de euro. Acest lucru este posibil din cauza politicilor de dezvoltare regională. În zona București, riscurile sunt mai mici. Dacă vrei să vinzi o proprietate de 100.000 de euro, o vinzi foarte ușor. În Iași nu se vinde. Construcțiile noi din Iași cu apartamente de 50-60.000 sunt mici ca spațiu, dar se vând mai ușor”, susține Dan Chirleșan, economist, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEEA) Iași.

Ieșenii au ales creditele în lei

Leul a rămas moneda preferată de populația din Iași atât pentru creditele ipotecate, cât și pentru cele de consum. Atât în Iași, cât și la nivel național, creditele în lei sunt preponderente (61,89 la sută în Iași și 67,17 la sută la nivel național), tendința fiind de creștere ușoară, fapt ce se poate constitui într-un factor care să acționeze în sensul diminuării riscului de credit, datorat expunerii debitorilor la riscul de curs de schimb valutar. Dobânda medie anuală efectivă (DAE) la un credit de consum în lei a oscilat pe parcursul anului trecut între 10-11 la sută. Pe măsură ce dobânzile pe piața interbancară au început să crească, iar BNR a reluat în 2018 ciclul de înăsprire a politicii monetare, ieșenii au luat în special credite cu dobândă fixă în ultimii doi ani.

Depozite la băncile din Iași

De asemenea, anul trecut, ieșenii au făcut economii, depozitând câteva milioane de lei la băncile din Iași. Potrivit BNR, în ceea ce privește disponibilitățile la vedere și depozitele la termen în lei și în valută, la sfârșitul lunii decembrie 2019, județul Iași se situa pe locul 6 în ierarhia județelor, cu o contribuție de 2,58 la sută la nivel național. Astfel, ieșenii și-au depozitat la bănci economiile în lei, ponderea fiind de 57 la sută atât la nivelul județului, cât și în celelalte județe din țară.