Banca Națională a României a făcut anunțul! Iată ce trebuie să știe cetățenii despre plățile cu bani cash

de: BZI.ro
09:15, 27 iun. 2024

Banca Națională a României a făcut anunțul! Bancnota de 100 lei a fost cel mai intens folosită de către români, iar banii cash care au circular în afara sistemului bancar în 2023 au înregistrat o creștere atât în volum, cât și în valoare, potrivit raportului anual al BNR. Iată ce trebuie să știe cetățenii despre plățile cu bani cash.

Banca Națională a României a făcut anunțul!

Valoarea numerarului aflat în afara sistemului bancar s-a majorat cu 8,7% în anul 2023, ajungând la 115 miliarde de lei, arată raportul băncii centrale. Astfel, ritmul de creștere a fost peste dublu față de cel înregistrat în 2022. Bancnota de 100 lei a fost cel mai intens folosită, ponderea acesteia în numărul total de bancnote în afara sistemului bancar fiind de 26,9%, aceasta fiind urmată de bancnotele de 1 leu (24,3%) și de 50 de lei (13,6%).

Bancnotele utilizate preponderent la alimentarea ATM au continuat să fie cele de 100 lei, cu o pondere de 40,4%, fiind urmată de cea de 200 de lei (39,4%) și de cea de 50 de lei (10,2%).

O altă regulă în privința banilor cash a fost anunțată de Guvern și de BNR. Firmele nu vor mai putea accepta plăți în numerar de peste 10.000 de lei pe zi de la persoanele fizice, iar schimbul de cash intre persoane juridice se vă limita la 5.000 de lei pe zi. Firmele care au de plătit salarii sau impozite pot efectua plati de peste 10.000 de lei pe zi.

Conform legii, operațiunile de încasări în numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, urmează să se efectueze în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Pe de altă parte, încasările în numerar de la operatorii economici se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, iar plățile cash către firme se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana juridică, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi.

Veste importantă pentru românii care au rată la bancă

BNR a făcut anunțul pentru cetățeni. Consiliul de administraţie al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an şi a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la 8% pe an.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

– menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;

– menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;

– menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Următoarea ședință a BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 iulie 2024.