Banca Mondială a ”rătăcit” 41 de miliarde de dolari destinați schimbării climatice

de: Redacția BZI
13:07, 04 nov. 2024

Un raport făcut de Oxfam , organizație neguvernamentală arată că Banca Mondială a ”rătăcit” 41 de miliarde de dolari, bani care erau destinați schimbării climatice. Reprezentanții neguvernamentală lansează acuzații grave la adresa Băncii Mondiale susținând că nu există o transparență în acest sens. Putem spune că Banca Mondială nu are nicio evidență pentru ce s-au cheltuit această sumă enormă de bani. Sunt găuri negre care au fost folosite de ”băieții deștepți” în timp ce populația plătește taxe și impozite.

La nivel de Occident există o temă amplă dedicată schimbărilor climatice. Uniunea Europeană face eforturi consistente pentru a combate încălzirea globală ceea ce a dus la o decădere econimică fără prececent. Numeroase țări au fost obligată să reducă gazele cu efect de seră închinzând linii de producție convențională de energie (mine de cărbuni etc.) ceea ce a condus la scumpiri în lanț.

Banca Mondială a ”rătăcit” 41 de miliarde de dolari destinați schimbării climatice

Un raport recent al organizației Oxfam, publicat înaintea reuniunilor anuale ale Băncii Mondiale și FMI de la Washington, semnalează că până la 41 de miliarde de dolari din fondurile destinate inițiativelor climatice ale Băncii Mondiale – reprezentând aproape 40% din finanțările pentru climă ale acesteia din ultimii șapte ani – nu sunt înregistrate din cauza unor deficiențe în gestionarea evidențelor.

Auditul realizat de Oxfam asupra proiectelor de climă finanțate de Banca Mondială în perioada 2017-2023 a dezvăluit că sume cuprinse între 24 și 41 de miliarde de dolari nu au fost urmărite corespunzător între aprobarea și închiderea proiectelor.

Potrivit unui comunicat pe site-ul Oxfam, „nu există o documentație publică clară care să detalieze direcția acestor fonduri sau modul lor de utilizare, făcând imposibilă evaluarea impactului acestora”.

Totodată, nu este evident în ce măsură banii au fost folosiți pentru proiecte de climă în țările cu venituri mici și mijlocii.

Aceste fonduri sunt esențiale pentru respectivele țări, mai ales având în vedere presiunile constante venite din partea statelor dezvoltate pentru „decarbonizare”, care riscă să le afecteze dezvoltarea economică.

Banca Mondială nu este transparentă, explică Kate Donald

Kate Donald, șefa biroului Oxfam International din Washington, a subliniat că, deși Banca Mondială promovează rapid cifre mari legate de finanțările sale pentru proiecte climatice, acestea reflectă mai degrabă planurile de cheltuieli decât sumele efectiv utilizate în derularea proiectelor. Aceasta a subliniat că transparența ar trebui să fie o prioritate esențială pentru finanțările destinate combaterii schimbărilor climatice, în special pentru Banca Mondială, principalul finanțator multilateral al acestor inițiative, responsabilă pentru 52% din totalul finanțării oferite de toate băncile de dezvoltare.

Potrivit unui comunicat Oxfam, tema finanțării proiectelor de mediu este în centrul discuțiilor la conferința ONU organizată în acest an în Azerbaidjan. Organizația avertizează că lipsa de transparență a cheltuielilor ar putea afecta încrederea în eforturile internaționale de finanțare a inițiativelor climatice, un aspect deosebit de sensibil în această perioadă.

În plus, Donald a explicat că dificultățile în monitorizarea exactă a fondurilor nu sunt simple probleme de raportare, ci pun în pericol relațiile de încredere. Ea a remarcat că echipa sa a avut dificultăți în a accesa și a înțelege informațiile financiare relevante din cauza rapoartelor incomplete și a datelor incoerente. Modul dificil în care aceste informații sunt prezentate și gestionate reprezintă, în opinia sa, un motiv de alarmă. Banca Mondială pare să fi ”rătăcit” 41 de miliarde de dolari bani care au fost folosiți pentru schimbările climatice.