Balonare? Nu inseamna neapărat ca aveti un intestin iritabil

de: Echipa Bzi.ro
15:45, 29 oct. 2019

Balonarea si intestinul iritabil. Balonarea inconfortabilă și uneori dureroasă nu afectează doar persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil. Facem un bilanț al celor mai frecvente cauze care fac ca stomacul să se umfle și să îți deranjeze intestinele.

Contrar credinței populare, balonarea nu vine doar după o masă in familie puțin prea bogată. Dar această burtă umflătoare se datorează faptului că organismul tău nu poate descompune în mod corespunzător mâncarea pe care ai înghițit-o. Aceasta creează gaze care se acumulează în stomac și intestine și transformă abdomenul într-un balon.

Acest tip de disconfort abdominal, care afectează de două ori mai multe femei decât bărbați, poate apărea în orice moment și, uneori, durează ore întregi, fără ca niciun medicament anti-acid sa nu te poata scuti. Analizăm ceea ce poate provoca aceste dureri abdominale.

Balonarea legată de stres

Când stresul ne lovește, unele dintre organele noastre reacționează împiedicând sângele să circule liber în sfera digestivă. Consecințele sunt apoi resimțite asupra tranzitului, provocând constipație, diaree sau balonare.

Dar stresul nu este singurul vinovat. Într-adevăr, atunci când suntem anxioși, avem obiceiul enervant de a mesteca gumă sau de a bea carbogazoase, care nu adaugă decât aer la stomac. Acest efect colateral nu vă poate încuraja decât să găsiți modalitatea corectă de a combate stresul.

Balonarea si intestinul iritabil. Deshidratarea e o cauză

La fel cum corpul se agață de grăsime atunci când urmezi o dietă draconiană, el începe să rețină lichidele atunci când este deshidratat. Și toată această apă care se acumulează în burtă provoacă balonări incomode. Deci, pentru a va dezumfla, începe prin a bea apă sau ceaiuri de plante cu anason. Însă evitați băuturile răcoritoare, ceea ce vă va agrava problema și nu beți cu un pai, deoarece puteți înghiți aer în același timp cu băutura.

O dietă proastă

Nu alimentele cu conținut ridicat de grăsimi, ci alimentele cu capacitate fermentabilă ridicată promovează producerea de gaze intestinale. Este cazul boabelor, varza de Bruxelles (în timp ce conopida este prietenă cu intestinele tale!), telina, prunele, bananele, germenii de grâu.

Consumul prea mare de sare poate provoca și reținerea apei și te poate face să te simți umflat. În cele din urmă, dacă aveți o dietă bogată în fibre, dar nu beți suficient, aveți un risc ridicat de a vă irita intestinul.

Balonarea si intestinul iritabil. Medicamente care irită intestinul

Dacă nu aveți de ales, decât să luați aceste tratamente, puteți evita balonarea cu ajutorul unor medicamente alternative.

Cu acupresiune: în fiecare zi, cu degetul mare și arătătorul, apăsați unghiul format de degetul mare și arătătorul celuilalt, timp de două minute.

Cu uleiuri esențiale: se prepară un amestec, în părți egale, cu uleiuri esențiale de carave, coriandru și nucșoară. Cu aproximativ 15 picături din acest amestec, frecați-vă abdomenul în sensul acelor de ceasornic. Faceți acest lucru după fiecare masă, în decurs de 3 săptămâni.