Băiatul care și-a rupt mâna în spațiul de joacă al Primăriei Iași, găsit țap ispășitor. „Băiatul s-a urcat cu picioarele pe scaun” – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 10 nov. 2023

Băiatul care și-a rupt mâna în spațiul de joacă a fost găsit țap ispășitor de Primăria Iași. Autoritatea locală îl învinuiește că nu a folosit corespunzător leagănul

Revoltător, în loc să găsească soluții certe și pentru parcurile de joacă, după incidentul de marți, 7 noiembrie 2023, în care un copil a ajuns la spital din cauza leagănului care s-a rupt, Primăria Iași a ieșit în spațiul public cu o scuză de-a dreptul penibilă. Instituția dă vina pe băiat pentru situație, scuzându-se că acesta nu a folosit corespunzător echipamentul.

Băiatul care și-a rupt mâna în spațiul de joacă al Primăriei Iași, găsit țap ispășitor

În cursul zilei de ieri, 9 noiembrie 2023, municipalitatea ieșeană a trimis un punct de vedere de-a dreptul penibil în ceea ce privește situația. Reprezentanții Primăriei Iași au transmis faptul că băiatul în vârstă de 13 ani nu ar fi folosit leagănul corespunzător, contrar faptului că martorii de la fața locului au declarat reporterilor BZI că elevul de 13 ani nu s-a urcat cu picioarele pe scaunul leagănului. Mai mult decât atât, potrivit informațiilor de pe regulamentul spațiului de joacă, copilul îndeplinea toate condițiile, având vârsta în pragul acceptat.

„Ținând cont de leziuni, căderea copilului s-a produs de la o înălțime mai mare de 40 de centimetri. Cel mai probabil, băiatul s-a urcat cu picioarele pe scaun, contrar regulamentului de utilizare, iar un lanț a cedat. Întreținerea spațiului de joacă nu este, într-adevăr, la nivelul așteptărilor, iar acest lucru face obiectul unei verificări interne. Așa cum se observă și din fotografiile apărute în mass-media, cauza accidentului este ruperea unui lanț în partea superioară, la îmbinarea cu inelul de prindere din bara orizontală, acolo unde forța de frecare este maximă.

Această îmbinare a fost supusă unei forțe considerabile în momentul ruperii, ca urmare a unei utilizări intense, peste cea regulamentară. Scaunul leagănului se află la o înălțime de circa 40 de centimetri față de sol, iar solul este acoperit cu un covor de cauciuc (tartan), astfel încât o eventuală cădere de la această înălțime nu poate cauza leziuni grave”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Primăria Iași va verifica toate spațiile de joacă din oraș

După incidentul în care un băiat a fost transportat la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, cu fractură de antebraț, fără alte leziuni, fiind internat la Secția de Ortopedie, Primăria Iași a dispus verificarea și repararea spațiilor de joacă din oraș.

„Conducerea Primăriei Municipiului Iași a dispus verificarea suplimentară a stării tuturor echipamentelor din toate spațiile de joacă, repararea lor urgentă sau, după caz, scoaterea din uz. Totodată, vor fi făcute verificări interne cu privire la eventuala neaducere la îndeplinire a Notelor de comandă privitoare la diverse intervenții în astfel de spații. De asemenea, Poliția Locală va inspecta de urgență toate spațiile de joacă, va intensifica patrulele în aceste zone, va raporta toate deficiențele constatate sau, după caz, va lua măsurile legale privind păstrarea ordinii publice și utilizarea regulamentară a echipamentelor”, au mai transmis reprezentanții municipalității ieșene.

După un incident ce se putea finaliza cu o tragedie, autoritățile locale au închis parcul de joacă.

Autoritățile locale ieșene au trimis echipele din subordine pentru a face reparații în parcul unde un copil de 13 ani a căzut din leagănul care s-a desprins. Nu este o noutate faptul că Primăria Iași nu este interesată de modernizarea locurilor de joacă din oraș, acestea devenind periculoase pentru copii. În ceea ce privește parcul de joacă de pe aleea Rozelor, numărul 12, spațiul arată deplorabil, dovadă stă incidentul de marți, 7 noiembrie 2023, când, după finalizarea programului școlar, un elev în vârstă de 13 ani a ajuns la spital cu mâna ruptă din cauza că lanțul de la leagăn s-a desprins.

Reporterii BZI au fost în zonă și au constatat faptul că o tragedie se putea întâmpla din cauza că administrația locală nu întreține parcul. Mai mult decât atât, leagănele, balansoarele, toboganele sunt pline de rugină, iar cei mici se pot accidenta cu ușurință. Practic, spațiul a devenit un pericol pentru toți cei care îl folosesc. Mai mult decât atât, situația este și mai gravă mai ales că în zonă sunt două unități de învățământ și o grădiniță, iar, la fiecare sfârșit de program, părinții se opresc cu cei mici în parc.

Ieri, 9 noiembrie 2023, după apariția în cotidianul BZI a articolului cu privire la incident, parcul a fost închis, pancarta cu informațiile și regulile din spațiul de joacă a fost înlocuită, iar lângă a fost afișat un nou mesaj:

„Parc în reparații. Din motive de siguranță parcul de joacă va fi închis pe perioada lucrărilor de reparații”.

În cele din urmă, băiatul care și-a rupt mâna în spațiul de joacă al Primăriei Iași a fost găsit țap ispășitor. Contrar declarațiilor martorilor de la fața locului, autoritățile locale susțin faptul că băiatul nu ar fi folosit corespunzător leagănul, acesta urcându-se cu picioarele pe scaun.