Baia Publică din Iași este pregătită pentru sezonul rece! Persoanele fără adăpost pot primi cazare și mese gratuite. „Așteptăm să primim oamenii neajutorați pentru că deja temperaturile încep să scadă” – FOTO
În incinta Băii Publice din Iași de pe strada Sfântul Petru Movilă, în spatele Catedralei Mitropolitane, a fost amenajat un loc pentru oamenii străzii. Odată cu răcirea vremii, Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială, întreprinde o serie de acțiuni suplimentare pentru identificarea și sprijinirea tuturor persoanelor fără adăpost din oraș
Odată cu sosirea anotimpului rece, Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială (DAS), a amenajat, cu ajutorul parteneriatelor desfășurate cu o serie de instituții și asociații, un loc pentru oamenii străzii, un centru de tranzit. Acest centru se găsește în incinta Băii Publice din Iași, de pe strada Sfântul Petru Movilă.
„Cu ajutorul Primăriei Municipiului Iași și a parteneriatelor pe care le avem cu diferite instituții și asociații am reușit să amenajăm 70 de locuri pentru oamenii fără adăpost din oraș. Pe lângă locul de dormit, cei fără adăpost beneficiază la noi de toate serviciile sociale de care au nevoie. Aceștia sunt hrăniți prin intermediul cantinei sociale și li se oferă servicii medicale prin cadrele medicale de care dispune direcția de asistență publică. Acum, așteptăm să primim oamenii neajutorați pentru că deja temperaturile încep să scadă”, a declarat Luminița Munteanu, director DAS Iași.
Oamenii străzii ajung să afle de acest centru atunci când sunt direcționați de Poliția Locală Iași.
Oamenii străzii vor fi testați la intrarea în centru
Persoanele fără adăpost care vor intra în centrul amenajat la Baia Publică vor fi supuse testelor COVID-19. Testările se vor repeta la o durată de 7 zile. În acest fel, cei infectați cu virusul SARS-CoV-2 vor fi cazați în două module amenajate în curtea Băii Publice. Modulele sunt echipate cu câte 8 paturi fiecare și un grup sanitar utilat complet. Unul dintre module este destinat exclusiv bărbaților, iar celălalt femeilor. Această regulă este păstrată și în interiorul centrului de tranzit.
„Vreau să precizez faptul că Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială, a achiziționat teste pentru COVID-19 care să fie utilizate pentru testarea oamenilor noi care intră în centrul de tranzit de la Baia Publică. În acest fel, fiecare persoană nouă care intră în centru va fi testată, cei depistați pozitiv COVID-19 vor fi direcționați către modulele pe care le avem amenajate în curte, iar cazurile grave vor fi direcționate direct către spitale. Testările se repetă la o perioadă de 7 zile. În modulele din curte, persoanele dispun de aceleași beneficii ca cei care sunt cazați în interior. Avem și calorifere electrice care o să ne ajute să suplimentăm sistemele de încălzire deja existente, în cazul în care temperaturile vor fi foarte scăzute”, a adăugat Luminița Munteanu.
În centrul de tranzit, persoanele fără adăpost au șanse să se reintegreze
Oamenii fără adăpost care ajung la centrul de tranzit sunt evaluați pentru a putea fi redirecționați către Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare Socială „C.A. Rosetti”.
„Cu ajutorul asistenților sociali din cadrul Direcției de Asistență Socială și a Federației Oraganizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), fiecare om fără adăpost este evaluat pentru a vedea dacă îndeplinește un minimum de condiții pentru a putea fi transferat la Centrul Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare Socială «C.A. Rosetti»”, a mai spus Luminița Munteanu.
Printre cele mai importante condiții pe care oamenii fără adăpost trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi transferați la centrul „C.A. Rosetti” sunt legate de starea lor de sănătate, mai exact aceștia nu trebuie să sufere de afecțiuni grave sau contagioase. Unul dintre oamenii străzii a reușit să se reintegreze și a ajuns să aibă grijă de restul oamenilor fără adăpost.
Ce instituții și asociații au contribuit la acest proiect
Centrul de tranzit de la Baia Publică a fost amenajat grație unor parteneriate cu o serie de instituții și asociații. La acest proiect au mai contribuit Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, care a asigurat cazarmamentul (saltele, lenjerii, paturi, perne), Poliția Locală Iași, care va asigura paza și ordinea, Direcția Exploatare Patrimoniu, care asigură logistica (utilități, personal administrativ), Asociația „Ambulanța Life”, care va asigura servicii medicale primare, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, care va acorda sprijin în asigurarea serviciilor sociale, Fundația Emmaus Iași, care va interveni în asigurarea de pachete alimentare și servicii în stradă.
Totodată, au contribuit Asociația „Armata Salvării„, care va asigura igienizarea cazarmamentului și a articolelor de îmbrăcăminte, Citadin SA, care a asigurat montarea modulelor și Salubris SA, care a pus la dispoziție toalete ecologice. De asemenea, Primăria face apel la ieșeni să anunțe autoritățile în momentul în care identifică persoane fără adăpost, apelând numărul unic de urgențe 112. Persoanele identificate vor fi conduse la spital sau la adăposturile DAS pentru acordarea ajutorului necesar.