Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă ! Marți, 16 august, are loc prima proba scrisă

de: Andreea Timofte
02:00, 15 aug. 2022

Proba scrisă la Limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie, are loc marți, 16 august, potrivit calendarului oficial. Amintim că absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Care sunt regulile de examen ?

La nivelul județului Iași, pentru această sesiune a examenului de Bacalaureat s-au înscris 1086 de absolvenți de liceu, 731 fiind din promoția curentă și 355 din promoțiile anilor anteriori.

Care sunt regulile de examen ?

Pentru examenul de Bac 2022, sesiunea de toamnă, se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat, conform Ministerului Educației.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele Matematică și Geografie candidații pot să utilizeze instrumente pentru desen.

Le este interzis candidaţilor la examenul de Bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale care este stabilită de Comisia de Bacalaureat în acest scop.

De asemenea, li se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Elevii care doresc să corecteze o greșeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele „Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

„Condițiile pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt: să-și fi echivalat sau recunoscut, după metodologia de Bacalaureat 2022, toate probele de evaluare a competențelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5, cel puțin, la fiecare dintre acestea și să obţină media generală 6, cel puţin, la probele scrise”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă

Pe data de 16 august 2022 va avea loc prima probă scrisă, la Limba și literatura română.

Pe data de 17 august 2022 candidații vor susține proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, urmând, la data de 18 august 2022, să fie susținută ultima testare, la proba la alegere a profilului și specializării.

În intervalul 22-23 august 2022, va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 24 august 2022 va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Ultimele probe orale vor fi susținute în zilele de 25 (evaluarea competențelor digitale), 26 și 29 august 2022 (evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională).

După aceea, pe 31 august 2022, se vor afișa rezultatele la probele scrise, până la ora 12:00, și va avea loc depunerea contestațiilor, între orele 12:00-18:00. Rezolvarea contestațiilor este programată între 1-2 septembrie, iar afișarea rezultatelor finale va fi pe data de 3 septembrie 2022.

În sesiunea din vară, 14 tineri au obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat 2022. Pe de altă parte, cele mai multe contestații au fost depuse la Limba și literatura română, 22.169. La proba obligatorie a profilului, 13.218 contestații (13.281 au fost depuse la probă la alegere a profilului și specializării, iar la Limbă maternă au fost 423 de contestații).