Bacalaureat 2020: Încep emoțiile pentru 155.000 de elevi care susțin examenul. Acestea au fost subiectele – FOTO / UPDATE
Bacalaureat 2020. Peste 155.000 de absolvenți ai clasei a XII-a, dintre care 17.000 din Capitală, susțin, astăzi, prima probă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și literatura română.
UPDATE: Candidaţii care au susţinut, luni, proba la limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat au avut de rezolvat subiecte care au inclus un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu” de Mircea Bandu, un altul din „Arhanghelii” de Ion Agârbiceanu şi de redactat un eseu despre o comedie studiată.
La primul subiect al probei de limba şi literatura română a Bacalaureatului, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe pornind de la un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu” de Mircea Bandu.
Rezolvarea acestor cerinţe însumează 50 de puncte.
La subiectul al doilea, de 10 puncte, elevilor li s-a cerut să prezinte perspectiva narativă dintr-un fragment din „Arhanghelii” de Ion Agârbiceanu.
Temperaturi record – 38 de grade celsius la nord de Cercul Polar
Cel de-al treilea subiect a prevăzut redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, în care candidaţii să prezinte particularităţi ale unei comedii studiate. Acest subiect a fost notat cu 30 de puncte.
Fiecare candidat primeşte 10 punte din oficiu, iar timpul de rezolvare a subiectelor a fost de trei ore.
Peste 155.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul, care a început luni, cu proba de Limba Română. Va fi organizată o sesiune specială, în 6 iulie, pentru elevii aflaţi în izolare sau confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus.
Știrea inițială
Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, începe astăzi cu proba scrisă la Limba și literatura română. Mâine se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi. Examenul este organizat în 1.095 centre de examen.
Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 155.500 candidați, dintre care aproximativ 123.800 candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 candidați din promoțiile anterioare.
În Capitală vor susține probele examenului de Bacalaureat peste 17.000 de candidați.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12.00).
Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00 și pot fi depuse și transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.
Bacalaureat 2020: Condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19
Ministerul Educației Naționale anunță că probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30, iar în clase sunt asigurate măsurile de protecție.
MEN precizează că la intrarea în școală a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura, care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius.
„Vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc). Se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide. În toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2. Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat”, spun reprezentanțiiMEN.
De asemenea, se va asigura existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt. Totodată, pupitrele și băncile vor fi individualizate și prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii.
Reguli la examene
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, adaugă reprezentanții MEN.
Elevilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, dar și cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc).