Avortul poate fi efectuat fie printr-o intervenție chirurgicală sau cu ajutorul unor medicamente. Avortul medicamentos presupune administrarea a două medicamente diferite, prescrise și recomandate numai de medicul specialist. În urma acestuia, sarcina este întreruptă și apare o sângerare
Avortul medicamentos este o metodă de întrerupere a sarcinii la care femeile pot apela doar în anumite situații. Nu au mai mult de zece săptămâni de sarcină, trebuie să finalizeze un avort spontan sau prezintă o afecțiune, iar sarcina le pune viața în pericol.
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/08/avort-medicamentos-2.jpeg)
Procedura specifică avortului medicamentos este reprezentată de blocarea principalului hormon al sarcinii în urma administrării unui medicament
Avortul medicamentos este unul din factorii care provoacă infertilitate
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2023/08/avort-medicamentos-3.jpeg)
Cu toate acestea medicii trag un semnal de alarmă pentru că infertilitatea a atins cote maxime, din acest motiv sfătuiesc ca înainte de actul sexual să se aibă în vedere eventuale metode de contracepție
Procedura specifică avortului medicamentos este reprezentată de blocarea principalului hormon al sarcinii în urma administrării unui medicament. Administrarea celui de-al doilea medicament la un interval de două zile. Nu este necesară supravegherea medicală, însă este obligatoriu ca sarcina să nu depășească zece săptămâni. În cazul contrar, al doilea medicament se administrează la un interval de patru ore, sub supraveghere medicală, pentru că această procedură determină ruperea mucoasei uterului. Provoacă durere, sângerări și, în final, pierderea sarcinii.
„Avortul medicamentos există, deși este o metodă relativ veche. Acesta se practică la o vârstă mai înaintată a sarcinii, administrându-se anumite medicamente care favorizează eliminarea fătului. Acesta reprezintă unul dintre factorii prin care anumite paciente întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate ulterior.
Din păcate, a crescut foarte mult rata infertilității, iar una dintre cauze, care este des întâlnită, sunt tocmai aceste întreruperi de sarcină. Mă refer la întreruperile efectuate voit, în alte unități sau chiar la domiciliu. Noi încercăm pe cât posibil să le informăm despre eventualele riscuri care sunt asociate cu astfel de procedură, acolo unde există înțelegere”, declară dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.
Există și avantaje ale avortului medicamentos, precum faptul că poate fi efectuat imediat după ce pacienta află de existența sarcinii. Este o alternativă a avortului chirurgical, acesta fiind considerat una dintre cele mai traumatizante proceduri care se pot desfășura într-o maternitate. Prin avortul medicamentos sunt evitate anestezii și implică mai puțină durere.
În maternitățile din Iași nu se mai practică avorturile la cerere, din acest motiv, femeile găsesc alte modalități pentru a scăpa de o sarcină nedorită. Acestea ori aleg avortul medicamentos, ori caută o clinică privată unde plătesc bani grei pentru a scăpa de făt. Prețul poate ajunge până la 3 mii de lei.
Cu toate acestea, medicii trag un semnal de alarmă pentru că infertilitatea a atins cote maxime, din acest motiv sfătuiesc ca înainte de actul sexual să se aibă în vedere eventuale metode de contracepție, precum anticoncepționale orale combinate sau prezervativul.
„Din cele trei mari metode de contracepție folosite curent, precum comprimatul oral, steriletul sau cele injectabile, oricare dintre ele trebuie adaptate după pacientă, ținând cont de o mulțime de factori.
Mai rămâne a patra metodă, cea chirurgicală, adică legătura de trompe uterine, care se face după ce pacienta a suportat două cezariene sau mai multe. Aceasta este practic definitivă și trebuie foarte bine gândită, din acest motiv se face cu acordul ambilor parteneri”, transmite dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.