Avocatul Poporului, Renate Weber a sesizat la CCR câteva prevederi din legea sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic

de: George Cristian
08:55, 29 iul. 2021

Rămasă în funcţie după ce s-a decis faptul că revocarea este neconstituţională, Renate Weber a sesizat la CCR o excepţie de neconstituţionalitate asupra unor prevederi din legea ce instituie măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic.

Conform Avocatului Poporului, sintagma ” în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ” aduce atingeri ale unor prevederi din constituție.

Renate Weber a contestat la CCR mai multe prevederi din legea sănătății publice

Așadar, conform Renatei Weber, sintagma care este prevăzută în legea sănătății publice contravine Constituţiei României. Avocatul Poporului a emis şi un comunicat în acest sens în care explică de ce se aduce atingeri a mai multor prevederi constituţionale:

„Sintagma ‘în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ’ cuprinsă în art. 15 alin. 4 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic (…) astfel cum a fost modificat prin art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/2021 aduce atingere prevederilor art. 21, art. 52 şi art. 126 alin. (6) din Constituţie”, prevede excepţia de neconstituţionalitate.

Prevederea contravine dispoziţiilor din Constituţie care garantează controlul judecătoresc al actelor administrative

De altfel, în comunicatul emis de Avocatul Poporului se arată faptul că o asemenea prevedere intră în conflict cu dispoziţiile din Constituţie care garantează controlul judecătoresc al actelor administrative:

„Existenţa unei situaţii de risc epidemiologic şi biologic pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României nu poate constitui temeiul restrângerii exercitării accesului liber la justiţie prin impunerea unor condiţii excesive, de o asemenea manieră încât restrângerea temporară să se convertească într-o interdicţie absolută de exercitare a dreptului de sesizare a instanţelor de judecată”, se mai arată în excepţia de neconstituţionalitate.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost în centrul unui scandal

De curând, Renate Weber s-a aflat în centrul unui scandal. Coaliţia formată din PNL-USR-PLUS-UDMR a dorit să o demită iar în acest sens au început procedurile. Totuşi, după revocare, opoziţia a atacat decizia la CCR care a dat câștig de cauză spunând, cu majoritate de voturi, că procesul de revocare a acesteia nu a respectat legile aflate în vigoare în România, fiind neconstituțională.

„Din ce am văzut astăzi (n.red ) în minută se pune un accent foarte mare pe independența acestei instituții. Este și firesc! Nu numai că avem la noi de la Comisia de la Veneția niște recomandări foarte ferme în 2012 și 2019 care ar fi trebuit tot timpul să fie respectate.

Că dacă ar mai începe sau continua ceva în condițiile în care deja Parlamentului i se reproșează că nu a respectat Statul de Drept cred că vom avea o mare problemă cu apartenența noastră la un club cum este Uniunea Europeană unde Statul de Drept este fundamentul acelei apartenențe”, a apus Renate Weber , imediat după decizia CCR la Sinteza Zilei.