Avocatul ieșean Gheorghe Șuhan, fost procuror DNA, despre impozitarea pensiilor speciale: „Este un atac concertat al puterii politice asupra sistemului judiciar!” Exclusiv!
Avocatul Gheorghe Șuhan, procuror DNA Iași, este de părere că impozitarea cu 85 la sută a unor pensii de serviciu, intitulate generic speciale, reprezintă un atac politic la adresa sistemului judiciar. Actualul avocat consideră că opinia publică are o părere distorsionată asupra situației de fapt. „Interesant este faptul că toate categoriile sociale afectate de acest proiect au luat atitudine la nivel central, mai puțin magistrații!”, spune Gheorghe Șuhan
Avocatul Gheorghe Șuhan, fost procuror DNA Iași, consideră că impozitarea cu 85 la sută a unor pensii de serviciu, intitulate generic „speciale”, reprezintă un atac politic la adresa sistemului judiciar. Avocatul Gheorghe Șuhan consideră că opinia publică are o părere distorsionată asupra situației de fapt.
„Eu am intuit că se va întâmpla acest lucru la un moment dat. Din punctul meu de vedere, este vorba despre o măsură legislativă luată într-un context de ștergere a rivalităților politice, într-un scop comun, cu rezultate dezastruoase în ce privește sistemul judiciar din România. Mă refer strict la acest sistem pentru că în acest sistem am activat. Atenție! În cauză este vorba despre pensii de serviciu, primite cu respectarea legii, primite de categorii de persoane despre care omul de rând nu știe în ce condiții își desfășoară activitatea, care sunt obligațiile de serviciu și, mai ales, care sunt restricțiile impuse”, spune avocatul Gheorghe Șuhan.
Avocatul Gheorghe Șuhan, fost procuror DNA, consideră că impozitarea cu 85 la sută este o decizie luată la vârful politicii românești
Fost procuror DNA Iași, actualmente avocat, Gheorghe Șuhan susține că nicio categorie socială nu este intangibilă.
„Oamenii care activează în sistemul judiciar sunt supuși anumitor presiuni, cu amenințări și cu alte elemente de risc. Nu pledez în sensul că această categorie socială ar fi intangibilă sau ceva de genul acesta. Nu! Și aceștia sunt oameni ca orice alt om, dar această „pensie nesimțită”, cum este denumită de unii, este în fapt o răsplată pentru o activitate de cel puțin 30 de ani. Eu am ieșit la pensie cu 36 de ani de activitate ca magistrat, dar am o contributivitate la pensie de 62 de ani, atenție! Am fost 15 ani în învățământul superior pe cartea de muncă și mai am ani de cotizație ca avocat!”, a adăugat avocatul Gheorghe Șuhan, fost procuror DNA Iași.
Avocatul Gheorghe Șuhan: „O măsură politică, luată de decidenți politici de la vârf, scopul comun fiind cel de destabilizare a sistemului judiciar!”
Avocatul Gheorghe Șuhan mai susține că este vorba despre un atac politic asupra sistemului judiciar din România.
„Cred că e o măsură politică, luată de decidenți politici de la vârf, scopul comun fiind cel de destabilizare a sistemului judiciar. Nu o va spune nimeni, dar așa este! Asta, în contextul în care trecem printr-o perioadă de criză. Lucrurile se vor destabiliza foarte, foarte grav. Este un semn extrem de negativ ce s-a întâmplat! Interesant este faptul că toate categoriile vizate de această modificare importantă au luat atitudine la nivel central cu privire la decizie, cu excepția magistraților! Este un lucru de neînțeles pentru mine și faptul că nu au fost sesizate instituțiile internaționale. Mă refer aici la asociațiile internaționale ale magistraților. Revenind, trebuie punctat faptul că măsura legislativă luată se referă la venituri, nu doar la pensii! Atenție! La venituri!”, a subliniat avocatul Gheorghe Șuhan.
Impozitarea pensiilor „speciale”, o carte pe care politicienii o joacă mereu în preajma alegerilor
În urmă cu două zile, Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede impozitarea cu până la 85 la sută a pensiilor „speciale” de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferența între pensia „specială” și cea realizată pe baza contributivității.
Astfel, Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, impozitarea pensiilor „speciale” cu până la 85 la sută. La sfârșitul lunii mai, în România beneficiau de pensii de serviciu 9.528 de persoane, în creștere cu 225 față de perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice. Unul dintre cei care beneficiază de pensii „speciale” este chiar avocatul Gheorghe Șuhan, fost procuror DNA Iași.