Avocatul Diavolului! Un fost procuror din Iași vrea să o salveze de la pușcărie pe Beatrice Rancea! Fosta șefă a Operei din Iași este disperată să scape de controlul judiciar! Amănunte noi din dosar – GALERIE FOTO / VIDEO EXCLUSIV

de: evelina.chitoroaga
02:00, 06 mart. 2021

Managerul suspendat din funcție al Operei Naționale Române din Iași a mers ieri, la prânz, la sediul Tribunalului Iași, alături de avocatul său, fostul procuror Mihai Covalciuc. Beatrice Rancea a contestat măsura controlului judiciar, luată în cazul ei de procurorii DIICOT Iași. Balerina speră să scape de controlul judiciar, măsură luată după perchezițiile efectuate la sediul Operei ieșene

Beatrice Rancea și-a luat drept avocat un fost procuror! Ex-anchetatorul ieșean Mihai Covalciuc a însoțit-o ieri pe balerină la sediul Tribunalului Județean! Managerul suspendat din funcție al Operei ieșene a contestat măsura controlului judiciar!

Astfel, ieri, în jurul orei prânzului, Beatrice Rancea a ajuns la sediul Tribunalului ieșean. Aceasta a vorbit preț de câteva secunde la telefon cu avocatul ei, fostul procuror Mihai Covalciuc. La un moment dat, acesta din urmă a ajuns, la rândul său, în fața Palatului de Justiție din zona Târgu Cucu. Cei doi au urcat scările împreună. Reporterii cotidianului „BZI” au încercat să ia o reacție de la Beatrice Rancea, însă aceasta a refuzat să comenteze situația în care se află. Referitor la plângerea formulată de Rancea, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au amânat luarea unei decizii pentru luni, 8 Martie 2021, chiar de „Ziua Femeii”.

Managerul suspendat din funcție al ONRI, Beatrice Rancea, are doi avocați

Din informațiile deținute de reporterii „BZI”, Beatrice Rancea a contactat-o și pe renumita avocată Doina Stupariu, pentru a o reprezenta, alături de Mihai Covalciuc, în fața magistraților. De altfel, contactat în cursul zilei de ieri, fostul procuror Mihai Covalciuc a susținut că nu vrea să comenteze deocamdată situația clientei sale.

„Da, este adevărat, eu o reprezint pe doamna Rancea. Am formulat o plângere împotriva măsurii controlului judiciar. Așteptăm să vedem ce decizie va lua instanța. Deocamdată nu vreau să comentez prea mult”, a declarat ieri fostul procuror Mihai Covalciuc.

Cine este Mihai Covalciuc?

Actualul avocat și membru al Baroului Iași Mihai Covalciuc este un fost procuror foarte bun și apreciat în breaslă. Acesta a activat atât în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal, cât și în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Printre cazurile cunoscute anchetate de magistrat se regăsește și cel al teribilului accident din comuna Scânteia, judetul Iași, în cadrul căruia 13 persoane și-au pierdut viețile și alte 3 au fost grav rănite, după ce microbuzul în care se aflau a fost lovit în plin de trenul accelerat Brașov – Iași, la o trecere la nivel cu calea ferată.

În același timp, Mihai Covalciuc este autorul mai multor lucrări referitoare, în principal, la munca de procuror, dar în special legat de expertizele criminalistice în cazul accidentelor. Mai mult, acesta a și predat Dreptul la o universitate privată din Iași, în calitate de lector doctor. În urmă cu câțiva ani, Mihai Covalciuc a candidat chiar la funcția de procuror general. După ce a ieșit la pensie din funcția de procuror, acesta a început activitatea de avocat, în cadrul Baroului Iași.

Care sunt acuzațiile aduse de procurorii DIICOT Iași în cazul lui Beatrice Rancea

În urmă cu câteva zile, procurorii DIICOT au descins la sediul ONRI. Aceștia au ridicat mai mulți saci cu documente și au dus mai multe persoane la audieri, printre care se aflau atât Beatrice Rancea, cât și Alighieri Iațâc. După câteva ore de audieri, procurorii DIICOT Iași au decis aplicarea măsurii controlului judiciar în ceea ce îi privește pe 11 dintre cei audiați. Pe lângă Beatrice Rancea, și alții aflați sub această măsură au contestat-o în fața instanței. De exemplu, termenul stabilit în ce-l privește pe Alighieri Iațâc este pe 8 Martie 2021, tot la Tribunalul Iași.
Conform anchetatorilor, au fost efectuate 26 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals.

„Începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană (Beatrice Rancea), în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași.

Concret, scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii”, au susținut procurorii DIICOT Iași.