Avocaţii cer ministerului Sănătății să fie vaccinaţi cu prioritate anti-COVID-19
Avocaţii cer ministerului Sănătății, Nelu Tătaru, să fie vaccinaţi cu prioritate anti-COVID-19, având în vedere că „avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție“.
Uniunea Națională a Barourilor din România a transmis solicitarea semnată semnată de Traian-Cornel Briciu, președintele UNBR.
„Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) apreciază strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus și, pe această cale, solicită includerea avocaților în categoria persoanelor care își desfășoară activitatea în domenii – cheie, avute în vedere pentru constituirea grupurilor prioritare la administrarea (facultativă) a vaccinului.
Justificăm această solicitare prin faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție“, se arată în solicitarea avocaților din România.
Avocații se cred indispandabili actului de justiție
Avocații susțin că vor să fie vaccinați pentru că fără ei nu se poate desfășura actul de justiție
„Activitatea judiciară nu se poate opri iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar.
Avocații sunt expuși riscului de contaminare cu noul coronavirus prin raportare la specificul activității pe care o desfășoară, la fel ca si judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești“, menționează Traian-Cornel Briciu.
Se consideră discriminați
Avocații vor să fie tratați la fel ca medicii sau polițiștii și cer includerea în categoriile de persoane ce constituie grupurile prioritare pentru administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus.
„Neincluderea avocaților în categoriile de persoane ce constituie grupurile prioritare pentru administrarea vaccinului împotriva noului coronavirus ar fi de natură să creeze un standard diferit de protecție între personalul instanțelor și profesioniștii care sunt considerați de lege parteneri indispensabili ai justiției și care își desfășoară activitatea în aceleași locații. În cele din urmă, succesul strategiei de vaccinare depinde de caracterul coordonat al acesteia, fapt realizabil numai în condițiile în care toți cei care lucrează în instanțe și parchete, indiferent de poziția, în actul de justiție dispun de condiții egale.
Uniunea Națională a Barourilor din România stă la dispoziție pentru orice detaliu relativ la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni care pot conduce la o soluționare favorabilă a solicitărilor noastre”, se mai arată în adresa UNBR.
Vaccinarea populației va începe în primăvară, în cel mai fericit caz
Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că vaccinarea în masă a populației ar putea începe în primăvara anului viitor, dar că la începutul lui 2021 este destul de probabil ca unul sau două vaccinuri să fie disponibile în România pentru imunizarea personalului medical și a persoanelor cu risc.
„În acest moment sunt mai multe tipuri de vaccin în faze de testare – aprobare. La începutul anului viitor vom avea 2-3 tipuri de vaccin, poate chiar 4. Este posibil să avem un vaccin disponibil pentru români la începutul anului. Vaccinarea populației ar putea fi în primăvară. Campania de vaccinare la noi va fui una de succes. Mai sunt unii care comentează… Vaccinurile care se produc acum sunt eficiente, sunt sigure. Vaccinarea nu este obligatorie, dar sunt convins că după rezultatele primelor luni de zile, toată lumea va vrea să se vaccineze. Sunt vești foarte bune“, a menționat Klaus Iohannis.