Avocată de succes din Iași, premiată în Spania! Ioana Brătuleanu: „România este foarte frumoasă și mi-e foarte dragă, dar nu mă simt în siguranță”
Ioana Brătuleanu, o tânără avocată din Iași, a primit recent Trofeul Excelenței, la Madrid, Spania. Activitatea de avocat pe care ieșeanca o desfășoară atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul Spaniei a fost răsplătită în cadrul Galei Excelenței românești din afara granițelor României, ediția 2020-2022. De la balconul biroului său din Madrid, Ioana privește cu optimism luminile capitalei spaniole. Curajul, ambiția și profesionalismul au adus-o unde se află acum și o vor duce și de acum încolo înspre noi realizări, personale și profesionale
Reporterii BZI au discutat cu tânăra avocată care zilnic se împarte între cazurile din țară natală și cele din Spania. Femeia a vorbit despre diferențele dintre cele două sisteme juridice, motivul pentru care a ales să părăsească țara, dar și despre momentul în care a început totul.
Avocată de succes din Iași, premiată în Spania
Ioana Brătuleanu, în vârstă de 33 de ani, se numără printre puținii avocați români care îi concurează pe spanioli la ei acasă. Și-a deschis propriul birou de avocatură și practică, cu succes, drept internațional privat, atât în Spania, cât și în România. Recent, tânăra a fost premiată pentru rezultatele sale deosebite.
„Am primit la Madrid Trofeul Excelenței pentru activitatea de avocat, la Secțiunea Juridică, oferit în cadrul Galei Excelenței românești din afara granițelor României, ediția 2020-2022. În cadrul galei au fost peste 170 nominalizați si doar 57 de premiați. Mă bucur nespus pentru primirea acestui premiu, care nu e altceva decât e o recunoaștere a meritelor în activitatea de avocat, pe care o desfășor atât pe teritoriul Spaniei, cât și pe teritoriul României, în domeniul Dreptului Internațional Privat.
În special îmi desfășor activitatea în folosul comunității românești din diaspora și reprezint cu profesionalism și dedicare interesele clienților mei în fața instanțelor de judecată. Evenimentul a fost unul deosebit, plin de emoții, în care am avut onoarea să fiu alături de oameni deosebiți”, a declarat Ioana Brătuleanu.
Ioana este din Iași și a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. De când era copil își dorea să devină judecător sau procuror, așa că studiile de Drept au fost alegerea firească. Însă practica la diferite instituții și birouri, în timpul facultății, a convins-o să se îndrepte spre avocatură.
„Dreptul internațional privat mi-a atras atenția în timpul masterului de Drept European, pe care l-am urmat tot la Iași, în cadrul aceleiași universități. Lucrarea mea de disertație a fost pe tema familiei în dreptul internațional privat”, rememorează Ioana.
În perioada masterului a beneficiat de două burse Erasmus în Spania: una de studiu, la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Insulele Baleare, iar alta de practică, în Madrid.
„Mi-am dorit mult să trăiesc experiența studentului Erasmus, dar nu am plecat cu gândul de a rămâne în Spania. Odată ajunsă aici am descoperit Dreptul spaniol și mi-a plăcut foarte mult, astfel că am decis să îmi echivalez studiile și să urmez Masterul de Acces în Avocatură la Facultatea de Drept din cadrul Universității Complutense din Madrid”, a precizat tânăra avocată de succes.
Tânăra nu se simte în siguranță în România
Ioana și-a lăsat familia și prietenii în România pentru a-și crea un viitor profesional în Spania. Merge des acasă, preia cât de multe cauze poate, dar spune că lipsa infrastructurii în România este un impediment major.
„Aș prelua chiar mai multe cauze și în țară, dar cheltuielile de deplasare devin foarte mari pentru client și, din cauza lipsei autostrăzilor, a conexiunilor rapide, vorbim despre mult timp pierdut doar cu transportul. Nu știu de ce suntem în situația aceasta de atâta timp, de a nu avea infrastructura necesară, pentru că nu văd cum ne putem aștepta să ne dezvoltăm fără ea.
Așa că mă bucur de prieteni și familie când ajung acasă și îi văd. Aș petrece mai mult timp cu ei, România este foarte frumoasă și mi-e foarte dragă, dar nu mă simt în siguranță acolo, din punctul de vedere al traficului, spre exemplu, și nu văd posibilă o creștere pentru mine, ca profesionist”, a explicat avocata.
Practicând și în Spania, și în România, Ioana vede diferențele dintre cele două sisteme. În Spania, susține ea, legislația este mai clară, mai ordonată, iar sistemul este mult mai organizat.
„Aici nu mergi la instanța de judecată toată ziua, bună ziua, ca să faci act de prezență și să obții o amânare pentru că lipsesc te miri ce documente. În Spania, termenul de judecată se stabilește când dosarul este deja complet. Nici nu se admit probe de ultim moment, trebuie să fie o situație absolut excepțională pentru asta! Iar termenul de judecată are dată și oră fixe. În România, chiar dacă acum avem ore fixe, tot se citează mai multe cauze odată și este prea multă lume în sala de judecată.
Iar majoritatea cauzelor se amână. Sistemul românesc nu este deloc practic. Plus, toată lumea poate intra în sală. Și în Spania există principiul publicității ședințelor de judecată, dar nu intră oricine și oricând vrea. Trebuie să ceri permisiunea judecătorului pentru a asista. Când e vorba de chestiuni pe dreptul familiei, acesta cere acordul părților implicate. Iar la minori nu se permite prezența străinilor. În România, la un proces de divorț în instanță vedem toți cum se spală rufele murdare în public, din păcate”, a mărturisit Ioana.