Avionul care a aterizat forțat la Vlădeni împărțea vaccin antirabic. Șeful ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu: „Ar trebui să știe președintele ANSVSA de ce a rămas avionul fără kerosen?” – FOTO/VIDEO
Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat la Vlădeni. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma incidentului. Aeronava era pilotată de un cetățean sârb, iar cu ajutorul ei se distribuia vaccin antirabic pentru vulpi
Incident aviatic la Iași. Ieri, în jurul prânzului, un avion de mici dimensiuni a aterizat pe un câmp din comuna ieșeană Vlădeni. Alarma a fost dată imediat după ce aeronava a dispărut de pe radar, iar la fața locului au ajuns mai multe echipaje medicale, pompieri și polițiști. În avionul de mici dimensiuni se aflau doi bărbați, pilotul și copilotul. Niciunul dintre cei doi nu a fost rănit în urma aterizării forțate. Trebuie precizat faptul că ambii erau angajații unei firme contractate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în vederea vaccinării vulpilor.
Nu este clar ce a dus la aterizarea forțată
Ieri, din primele informații a reieșit faptul că avionul ar fi rămas fără kerosen. Totuși, nu este clar dacă s-a întâmplat asta. Întrebat de reporterii BZI ce s-a întâmplat, pilotul aeronavei nu a oferit prea multe detalii. Acesta a spus că nu comentează incidentul și că nu poate spune dacă a rămas fără kerosen sau dacă a fost vorba despre altceva, pentru că este încă prea devreme.
Unele voci spuneau la scurt timp după incident că este posibil ca dispozitivul care arăta nivelul kerosenului din aeronavă să se fi defectat. De fapt, este posibil ca aeronava să fi avut suficient kerosen, însă pilotul a preferat să aterizeze pentru a evita o tragedie, în cazul în care motorul s-ar fi putut opri în zbor.
Avionul a fost găsit cu ajutorul elicopterului SMURD
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au precizat că intervenția lor nu a fost necesară, cu toate că ieri a fost o adevărată desfășurare de forțe la Iași.
„Dispeceratul integrat al ISU-SMURD a fost anunțat prin 112 de către Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA că un avion de mici dimensiuni a dispărut de pe radar în zona localității Potângeni din Movileni. De urgență au fost puse în aplicare planurile de salvare a persoanelor, în cazul producerii unui accident aviatic.
În prima intervenție au fost deplasate două autospeciale cu apă și spumă, un echipaj TIM, un echipaj de descarcerare, un echipaj de prim ajutor calificat, dar și echipaje SVSU din zona arondată. În urma analizării coordonatelor avionului de mici dimensiuni a reieșit faptul că acesta a aterizat forțat în zona Borșa, Vlădeni, fiind redirecționate echipajele de intervenție. A fost trimis și echipajul de salvare aeriană, care a constatat că membrii echipajului nu au nevoie de îngrijiri medicale și că aeronava nu prezenta defecțiuni”, au precizat reprezentanții ISU Iași.
La scurt după incident, la Vlădeni a ajuns o echipă cu o autoutilitară înmatriculată în Serbia, probabil fiind vorba despre angajați ai aceleiași firme de care aparțin pilotul și copilotul aeronavei care a aterizat forțat. Trebuie precizat faptul că cei doi erau cetățeni sârbi.
Avionul aparținea unui firme contractate de ANSVSA
Practic, ANSVSA a căutat o firmă care să se ocupe de prestarea serviciilor pentru realizarea campaniei de vaccinare antirabică orală a vulpilor cu momeli. După ce a fost organizată licitația publică, contractul a fost semnat în luna octombrie 2022.
Valoarea este de aproape 4 milioane de euro, fără TVA. SC BIOVETA SRL (deținută de o firmă, cu sediul social în Serbia), în asociere cu AVIO OTRYAD VARNA, se ocupă de campanie. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu reprezentanții celor două firme, însă aceștia nu au putut fi contactați. Totuși, cele două firme au subcontractat altor șapte firme deținute de afaceriști din Serbia. Contactat telefonic de reporterii BZI, Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, a fost deranjat de întrebările jurnaliștilor.
„Ar trebui să știe președintele ANSVSA de ce a rămas avionul fără kerosen? O să analizez și vă răspund”, a spus acesta.
De precizat este faptul că reprezentanții Aeroportului Internațional Iași și ai Aeroclubului Teritorial „Alexandru Matei” din Iași nu sunt implicați în campania de vaccinare pe cale aeriană a vulpilor. Campania se derulează de o săptămână, la Iași.
Rămâne de văzut ce va reieși în cazul avionului care împărțea vaccin antirabic, ce a aterizat forțat în localitatea Vlădeni.