Avertizare pentru românii care folosesc Revolut! Ce trebuie să știe toți utilizatorii

de: Mirela Todosi
08:45, 24 apr. 2024

Avertizare pentru românii care folosesc Revolut! Revolut a postat recent pentru utilizatori informații despre cum se pot proteja de fraudele bancare și a prezentat modalitățile utilizate de fintech-ul britanic pentru a reduce efectele acestor amenințări cibernetice. Iată ce trebuie să știe toți utilizatorii.

Avertizare pentru românii care folosesc Revolut!

Escrocheriile online reprezintă o amenințare în creștere. Infractorii financiari au continuat să facă apel la tactici sofisticate, cum ar fi site-uri web înșelătoare, lanțuri de plăți în cascadă și atacuri de inginerie socială pentru a păcăli victimele.

Pentru a combate aceste amenințări, Revolut a abordat într-un mod proactiv prevenirea fraudelor și a implementat noi funcționalități de securitate, incluzând metode precum autentificarea biometrică sau alertele pe fluxul de plată și a acordat prioritate educării clienților. Anul trecut, Revolut a introdus în aplicație un modul de educație antifraudă, punând la dispoziția clienților informații utile pentru a se proteja de escrocheriile din mediul digital.

Revolut face distincția între fraudele neautorizate, prin care infractorii reușesc să aibă acces la conturile și datele unui client fără știința și fără permisiunea victimelor, față de fraudele cu autorizare (scam-uri), care se referă la practici înșelătoare prin care victimele sunt convinse de escroci să facă transferuri sau plăți. În 2023, sistemele Revolut de detectare a fraudelor, bazate pe machine learning și inteligență artificială, au reușit să prevină fraude.

Cum vor fi protejații utilizatorii

Fraudele cu carduri reprezintă 98% din totalul cazurilor de fraudă, printre tacticile cele mai comune aflându-se atacurile de tip phishing. Utilizarea cardurilor de unică folosință, puse la dispoziția clienților direct în aplicația Revolut, a oferit o protecție superioară deoarece acestea reduc semnificativ rata de fraudă comparativ cu cardurile tradiționale.

„Protejarea clienților noștri de amenințarea în creștere a escrocheriilor, la nivel global, este esențială pentru Revolut. Datele noastre exclusive fac lumină asupra peisajului în evoluție al fraudei și sunt un punct de plecare util pentru a informa utilizatorii și a pune la dispoziția lor cunoștințele de care au nevoie pentru a rămâne vigilenți. Cu sistemele noastre avansate de detectare a fraudelor și angajamentul față de inovație, dăm putere clienților noștri să-și protejeze finanțele și să navigheze în lumea digitală cu încredere.”, a declarat Woody Malouf, Head of Financial Crime la Revolut.

O altă problemă este aceea a banilor cash. Se discută tot mai des dspre dispariția banilor cash și adoptarea plăților online. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare.

Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului. Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic.

Potrivit unei cercetări publicate în septembrie de UK Finance, o asociație comercială, în 2022, aproximativ 22 de milioane de britanici au folosit numerar o dată pe lună sau deloc. Mai puțin de un milion au folosit în principal numerar. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.