Avertismentul șefului OMS: „Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie”

de: Cristian ZAVASTIN
22:01, 27 dec. 2020

Șeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat un avertisment legat de pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus consideră că pandemia de coronavirus nu va fi ultima pandemie, iar încercările de îmbunătăţire a sănătăţii umane sunt „sortite eşecului” fără a aborda schimbările climatice şi bunăstarea animalelor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus condamnă „miopia” care persistă în a cheltui bani fără a ţine seama de izbucnirea unei epidemii şi a nu face nimic pentru a ne pregăti pentru următorea. El spune că este timpul să învăţăm lecţiile din pandemia COVID-19.

„De prea mult timp, lumea a operat un ciclu de panică şi neglijenţă. Aruncăm bani într-un focar şi, când se termină, uităm de asta şi nu facem nimic pentru a-l împiedica pe următorul. Acest lucru este periculos de miop şi dificil de înţeles”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Avertismentul șefului OMS: „Aceasta nu va fi ultima pandemie“

Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board din septembrie 2019 privind disponibilitatea mondială pentru urgenţe sanitare, publicat cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei, sublinia că planeta nu era pregătită pentru potenţiale pandemii devastatoare.

„Istoria ne spune că aceasta nu va fi ultima pandemie, iar epidemiile sunt o realitate a vieţii. Pandemia a scos în evidenţă legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale şi planet. Orice efort de îmbunătăţire a sănătăţii umane este condamnat dacă nu abordează interfaţa critică dintre oameni şi animale şi ameninţarea existenţială a schimbărilor climatice, care face ca pământul nostru să fie mai puţin locuibil”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Consecințe pe termen lung

Noul coronavirus a ucis cel puţin 1,75 milioane de oameni şi aproape 80 de milioane de cazuri au fost înregistrate de la izbucnirea focarului în China, în decembrie anul trecut, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

„În ultimele 12 luni, lumea noastră a fost dată peste cap. Impactul pandemiei depăşeşte cu mult boala însăşi, cu consecinţe de anvergură pentru societăţi şi economii. Trebuie să învăţăm cu toţii lecţiile pe care ni le oferă pandemia”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a mai precizat că această criză a coronavirusului nu ar fi trebuit să fie o surpriză, având în vedere avertismentele repetate.

Uniunea Europeană a început campania de vaccinare împotriva COVID-19

UE lansează o lansare coordonată de vaccinuri pentru a lupta împotriva Covid-19, în ceea ce susține oficialul principal al blocului ca fiind un „moment emoționant de unitate”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că vaccinul Pfizer-BioNTech a fost livrat tuturor celor 27 de state membre.

Unele țări au început să administreze loviturile sâmbătă, spunând că nu sunt pregătite să aștepte o altă zi. UE a raportat până acum peste 335.000 de decese legate de Covid.

Milioane de europeni au fost infectaţi cu COVID-19

Peste 14 milioane de persoane au fost infectate, iar măsuri stricte de blocare sunt în prezent în vigoare în aproape toate statele membre. Vaccinarea în masă în întreaga UE – un bloc de 446 de milioane de oameni – a început duminică dimineața.

Acest lucru vine după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia Europeană au autorizat vaccinul germano-american Pfizer-BioNTech. UE a asigurat contracte pentru mai mult de două miliarde de doze de vaccin de la o serie de companii de medicamente.

„Astăzi, începem să întoarcem pagina într-un an dificil. Vaccinul # COVID19 a fost livrat în toate țările UE. Vaccinarea va începe mâine în întreaga UE”, a transmis Ursula von der Leyen.