Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Se pare că am uitat de pandemie

de: BZI.ro
08:49, 01 dec. 2020

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu învaţă din criza actuală provocată de coronavirus, transmite Reuters.

”Am văzut amnezia care pare să coboare asupra lumii după un eveniment traumatic, iar acest lucru este de înţeles.

Dar, dacă o vom face din nou, aşa cum am făcut după SARS, aşa cum am făcut după H5N1, aşa cum am făcut după pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm realităţile a ceea ce patogeni noi şi periculoşi pot face civilizaţiei noastre, atunci este probabil că vom trăi din nou acelaşi lucru sau chiar mai rău în timpul vieţilor noastre”, a spus Ryan într-un briefing de presă la Geneva.

Ryan s-a lansat şi într-o critică a statelor dezvoltate, explicând că acestea au gestionat sistemele de sănătate ‘ca pe linii aeriene low-cost’ şi că omenirea plăteşte acum preţul.

”În nord, din cauza modelului de costuri pentru sistemele de sănătate, noi ne-am proiectat sistemele de sănătate să fie livrate la eficienţă de 95%, 98%, 100%.

Este aproape ca un model de companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii de sănătate.

Ei bine, acum plătim un preţ pentru aceasta, neavând acea capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe un centru de costuri, considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, că trăgând înapoi economia, şi trebuie să regândim ce înseamnă aceasta”, a mai spus responsabilul OMS.

OMS. Cât durează, de fapt, imunitatea după infectarea cu noul coronavirus

Ei mai atrag atenția asupra faptului că este posibil ca persoanele care fac forme ușoare ale bolii, să nu dezvolte anticorpi sau să îi piardă mult mai repede, caz în care se pot reinfecta.

„Ceea ce ştim este că majoritatea oamenilor care fac COVID dezvoltă anticorpi.

Există o diferenţă la cei care sunt asimptomatici sau fac forme uşoare ale bolii. Se pare că printre ei sunt mulți care nu prezintă anticorpi detectabili.

Dar aproape toți cei care fac forme medii până la severe ale bolii au anticorpi. Până acum, studiile arată că pot dura până la șapte luni, cel puţin”, a declarat medicul Soumya Swaminathan, reprezentant al OMS, la CNN.

”Imunitatea de turmă în general este o urmare a efectelor produse de vaccinarea populației. Nu există nicio boală, una infecțioasă în cazul căreia să se fi ajuns la imunitate de turmă doar în urma infecțiilor produse în mod natural”, a mai spus Soumya Swaminathan.

”Din datele pe care le avem până în acest moment aproximativ 38 de milioane de persoane sau fost depistate sau diagnosticate ca fiind infectate cu SARS-Cov2, dar, de fapt, avem de a face cu un număr mult mai mare.

De asemenea, s-au înregistrat aproximativ un milion de decese, dar, am constatat că în ultimele nouă luni s-a produs o creștere a numărului de decese, ceea ce ne face să credem că unele din cele neraportate, ar fi putut fi produse de COVID-19”, a mai declarat Soumya Swaminathan, în aceeași intervenție la CNN.

”Cred că trebuie să privim închiderea activităților ca un set de intervenții comprehensiv. Asta a și afirmat OMS încă de la începutul pandemie – faceţi-o!”. Carantina este doar o măsură temporară care se poate aplica atunci când lucrurile scapă de sub control, făcută cu scopul de a câștiga timp pentru sistemul sanitar aflat sub presiune.

Din câte cunoaștem până acum, coronavirusul se răspândește cu precădere în locurile aglomerate, în cele închise și prost ventilate și prin contact direct și trebuie să evităm amplificarea acestor situații”, a conchis Soumya Swaminathan.