Avertismentul medicului Beatrice Mahler, pe fondul scăderii numărului cazurilor COVID la ATI: „Nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm!“

de: Cristian ZAVASTIN
11:16, 18 feb. 2021

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a lansat un avertisment în legătura cu posibila apariției unei relaxări pe fondul scăderii numărului cazurilor COVID la ATI.

Beatrice Mahler este de părere că regulile de protecție sanitară trebuie respectate cu strictețe în continuare chiar dacă în ultima perioadă a scăzut numărul de pacienți în stare gravă în secțiile ATI, internați în urma infecătrii cu SARS-CoV-2.

„Într-adevăr este o veste bună faptul ca în spital avem mai puține cazuri internate cu COVID-19, dar nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm, să renunțăm la reguli. Pericolul încă nu a trecut. Vaccinarea încă nu are proporția din populație care să ne asigure relaxare și să nu uităm că întotdeauna valul dinspre Europa de Est ajunge puțin mai târziu în România și acest lucru trebuie să ne facă atenți și prezenți în ceea ce facem în fiecare zi, dar în spitale e mai bine“, a declarat Beatrice Mahler.

Betrice Mahler: „Mortaliattea cea mai ridicată rămâne la categoria de peste 65 de ani“

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală consideră că trebuie prioritizată vaccinarea persoanelor din categoria de peste 65 de ani și a cadrelor didactice.

„Vaccinarea fiecărei persoane este un câștig atunci când vorbim de controlul pandemiei, pentru că am văzut și tineri care au anumite comorbidități minime, adică obezitate, au dezvoltat forme severe și au ajuns în Terapie Intensivă. E adevărat, este prioritară categoria de peste 65 de ani pentru că rata de mortalitate este la această categorie și va fi o provocare în momentul în care va trebui să ajungem în comunitățile rurale, unde baza și modalitatea prin care mobilizăm cetățenii stă în modul în care primăriile se vor implica. Trebuie să prioritizăm și profesorii și sper ca în următoarea perioadă să aducă un număr mare de vaccinuri administrate acestor categorii de persoane”, a mai spus Breatrice Mahler.

„A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare“

Medicul de la Institutul „Marius Nasta“ din Capitală a precizat că în prezent la secțiile ATI este cea mai bună situație din vara lui 2020 încoace.

„A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare, astfel că proporția cazurilor moderate reprezintă jumătate din total. Este un lucru bun. În ultimele două săptămâni avem locuri în ATI Covid. Această situație am mai avut-o în Institutul «Marius Nasta» doar la începutul verii lui 2020″, a menționat Beatrice Mahler.

Respectarea regulilor a dus la scăderea numărului de cazuri

Managerul Institutului „Marius Nasta“ din Capitală a explicat de ce numărul de cazuri severe a scăzut, punând acest fapt pe seama respectării regulilor de către marea majoritate a populației.

„Este bine că sunt mai puține cazuri. O parte dintre efecte se explică prin regulile respectate, de modalitatea prin care oamenii au înțeles că sistemul de sănătate are nevoie de ajutorul lor. Masca purtată și distanțarea au dus la aceste rezultate. Sper să menținem acest trend. Cadrele medicale din spital care nu s-au imunizat în prima etapă din diverse motive s-au înscris acum pe listă, astfel că se va ajunge ca 95% din personalul medical să fie vaccinat.