Avertismentul medicului Adrian Marinescu: „Nu este altă variantă!“

de: BZI.ro
11:47, 24 iul. 2020

Medicul Adrian Marinescu a lansat un avertisment în legătura cu situția actuală legată de creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri de COVID-19. Medicul primar boli infecțioase la Spitalul ”Matei Balș” recunoaște că este o situație grea și că oamenii trebuie să respecte regulile de distanțare și de igienă.

„Trebuie să facem în așa fel încât să nu fie și mai greu. Adică acele măsuri despre care cred că auzim de zeci, sute de ori într-o zi, cred că e obligatoriu să le punem în practică. Masca trebuie purtată corect, să acopere gura și nasul obligatoriu, să respectăm distanțarea de minimum 1,5 m, mai bine 2 metri, să evităm gesturile sociale, să respectăm regulile de igienă și, în general, să evităm contactul prelungit cu cineva. Lucrurile acestea trebuie aduse la nivel de rutină”, a spus Adrian Marinescu.

Avertismentul medicului Adrian Marinescu: Respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră

Medicul de la ”Matei Balș” susține că respectarea normelor de bază trebuie să devină o rutină în viața noastră și să ne obișnuim cu ideea că nu vom scăpa prea ușor de COVID-19.

”Numărul mare de infectări dintr-o zi înseamnă că peste 150 de pacienți, din București, de exemplu, trebuie să ajungă la spitalele dedicate și, sigur, spitalele suport. E o presiune foarte mare. Spitalul Matei Balș, în cele mai multe dintre momente, funcționează cu zero locuri, se fac unele locuri, se ocupă imediat, deci e o situație grea. Nu trebuie să ne gândim că se pot gestiona extrem de ușor la infinit, deocamdată rezolvăm, există un echilibru, dar dacă așa vom merge și-n săptămânile următoare, cu același număr mare de infectări, vom avea probleme, pentru că, de aici, se vor selecta cazurile severe, va crește numărul de pacienți în terapie intensivă, unde oricum e capacitatea maximă atinsă”, precizează Adrian Marinescu.

 Trebuie închis cercul vicios!

Medicul a menționat că spitalele de primă linie chiar au nevoie de ajutor și că doar închizând cercul vicios se poate trece peste această pandemie de COVID-19.

”Dacă numărul de cazuri va continua să crească în terapie intensivă, știți bine că e semnalul de alarmă pentru orice țară. S-a întâmplat și-n sistemele medicale avansate, sper să nu ajungem acolo, hai să luăm niște măsuri de acum. Nu e altă variantă! Ori trecem cu bine și închidem cercul ăsta vicios, ori vom continua pe perioade mai lungi de timp. Deja prognoza pe care o aveam e schimbată. Ne așteptam la o evoluție mai bună în vară, la perioade complicate în toamnă, se întâmplă altfel decât am prognozat. E un semnal de alarmă mai mult decât important”, a precizat medicul.

România, pe o curbă ascendentă

Adrian Marinescu a mai spus că România se află pe o curbă ascendentă în raport cu pandemia de coronavirus. Acesta consideră că acestă evoluție era previzibilă dar nu la stadiul în care s-a ajuns din punctul de vedere al numărului de cazuri.

„În primul rând, este clar că suntem pe o curbă ascendentă. Întotdeauna trebuie să ne raportăm la numărul de teste şi, într-adevăr, în ultimul timp, ajungem să testăm şi peste 19.000 de persoane într-o zi, vorbim despre persoane care sunt la prima testare. Totuşi, sunt cifre care trebuie să ne îngrijoreze, pentru că indicele de pozitivitate, adică acel procent dintre teste care ajung să se pozitiveze, este mare, este peste 4%. La noi a fost o scădere care a mers până a început relaxarea, iar din momentul relaxării, practic, uşor, uşor lucrurile au început să arate mai rău, logic până la urmă. Este clar că vorbim despre o a doua cocoaşă în momentul acesta de la primul val, cel puţin deocamdată”, a explicat Adrian Marinescu.