Avertismentul medicilor ieșeni! Persoanele își pun viața în pericol cu administrarea necontrolată de paracetamol. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Automedicația poate fi letală”
Intoxicația sau supradozajul cu paracetamol pot fi letale. Pacienții care ajung la spital în aceste situații în prima oră mai pot fi salvați. Medicii ieșeni spun însă că sunt și foarte multe cazuri severe, care nu au mai putut fi salvate. Greața, vărsăturile și durerile abdominale sunt printre primele semne ale unei intoxicații cu medicamente
Medicii ieșeni atrag atenția asupra fenomenului constant care pare să aducă an de an pacienții în unitățile de primiri urgențe: supradozajul cu medicamente. Decizia de a lua un medicament fără niște recomandări în prealabil sau fără a respecta instrucțiunile de pe prospect a adus zeci de cazuri severe, iar unele s-au încheiat cu decesul pacientului. Automedicația se poate dovedi ineficientă, cu apariția efectelor secundare și chiar cu apariția unor complicații grave. Paracetamolul, un medicament ieftin, găsit în orice farmacie, utilizat în combaterea febrei, dar și a altor tipuri de dureri, poate fi letal în cazul unui supradozaj. Medicii din unitățile de primire urgențe din Iași au întâlnit pacienți cu intoxicații atât copii, cât și adulți.
Automedicația poate duce la deces! Respectarea recomandărilor medicilor este esențială
Persoanele care iau medicamente fără să respecte instrucțiunile de administrare de pe prospect sau cele ale medicului își pun viața în pericol. Cu gândul că un alt comprimat de paracetamol va reduce mai repede durerea, oamenii pot ajunge la spital în stare foarte gravă. Medicii spun că, uneori, simptomele intoxicației pot fi resimțite abia când e prea târziu pentru a mai fi salvați.
„Automedicația poate fi letală. Așa cum s-a descoperit la persoana care a decedat după o supradoză de paracetamol, 10 comprimate. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim-ajutor ar trebui predate în toate școlile din România, astfel încât să fie cunoscute beneficiile, dar și riscurile fiecărei atitudini și ale fiecărui comportament. Am tratat pacienți intoxicați cu paracetamol. Insuficiența hepatică este una dintre complicațiile grave care apar. Automedicația poate fi un accident sau o tentativă de suicid. În Statele Unite ale Americii, cele mai frecvente intoxicații sau supradozaje sunt din cauza paracetamolului. Au fost întâlnite cazuri severe, cazuri care nu au mai putut fi salvate. Important este ca încă de la început să fie monitorizați la spital pe o perioadă mai lungă de timp, pentru că dacă nu au simptome sau au doar unele ușoare, starea de sănătate se poate agrava”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență
Supradozaj terapeutic sau intoxicație accidentală în rândul copiilor
Cu o denumire comercială diferită, uneori părinții pot administra o doză dublă de paracetamol copilului fără să fie conștienți de acest lucru. Este foarte important, spun medicii ieșenii, ca în prima oră după o intoxicație să se prezinte de urgență la spital. Cu cât se întârzie mai mult apariția la unitatea de primire urgență, cu atât cazul este mai greu de gestionat.
„Paracetamolul este un medicament sigur și eficace, utilizat cu succes în combaterea febrei și a durerii de diverse etiologii. Doza este stabilită în funcție de vârsta pacientului, de greutate. Ritmul și durata de administrare sunt de asemenea stabilite de către medic. Întâlnim în urgență și pacienți intoxicați accidental, în special cei mici, care ajung la dulapul cu medicamente și înghit aceste medicamente sau care primesc de la părinți doze repetate pentru că speră ca durerea să cedeze mai repede. La grupele de vârstă mai mari, de peste 14 ani, apar și cazurile voluntare.
Intervenția de urgență în astfel de cazuri este vitală. Persoanele care au ajuns tardiv, deseori au decedat după ce au făcut insuficiență hepatică și insuficiență organică multiplă. Există și peste 200 de preparate care conțin paracetamol și care reprezintă de asemenea un risc dacă se administrează fără recomandarea medicului. Din neatenție putem administra astfel o doză mult prea mare de paracetamol”, explică dr. Solange Roșu, șefa UPU la Spitalul „Sf. Maria” din Iași
Pacienții trebuie să se prezinte la spital în cel mai scurt timp după intoxicația cu medicamente
În cazul unui supradozaj cu paracetamol se impune tratament medical urgent la spital. De multe ori, manifestările pot să nu apară în primele ore, însă cu cât se întârzie mai mult prezentarea la spital, cu atât riscurile sunt mai mari. Simptomele supradozajului constau în paloare, greață, vărsături, anorexie și dureri abdominale.
„În cazul, administrării de paracetamol este necesară respectarea strictă a intervalului de minimum 4 ore între două administrări și a dozei maxime zilnice pentru a nu apărea efecte toxice. Până când acestea vor fi adoptate, trebuie să știți: paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza, are acțiune analgezică și antipiretică, acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al: febrei și al durerilor ușoare și medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului și a tratamentului. Atenție și la reclame, moartea poate sta doar la un click sau imagine distanță. Acele reclame la medicamente minune, care promit tratarea unor afecțiuni destul de complexe, ar trebui să ne ridice semne de întrebare: oare chiar așa este? Medicamentele trebuie să fie luate în momentul în care ne-am consultat cu medicul de familie care stabilește schema de tratament pentru ca pacientul să se simtă bine”, a mai precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.