Avertismentul lui Adrian Câciu: În ce monedă să faceți un credit

de: Cristian Zavastin
13:37, 03 oct. 2020

Economistul Adrian Câciu lansează un avertisment în privința unor credite în această perioadă volatilă nu doar pentru economia românească.

„Recomandarea mea pentru credite, anul acesta: Nu facem credite decât dacă avem stric necesar nevoie și doar în lei, în moneda în care suntem plătiți, pentru că ne este mai ușor la rambursare. Nu ne apucăm să facem credite în euro, dacă nu suntem plătiți în euro, nu ne apucăm să facem credite de investiții. Facem doar acele credite strict necesare pentru că există o mare incertitudine cu privire la anii următori mai ales în ceea ce privește propriul nostru loc de muncă și la stabilitatea veniturilor”, a spus Adrian Câciu.

Adrian Câciu: „Eu aș îndemna să nu faci astfel de credite“

Economistul este de părere că recomandarea sa este ca în astfel de perioade de criză, cu meste acum, n ueste indicat să faci credit.

„Eu aș îndemna că nu este bine să faci astfel de credite. Creditele se fac, de regulă, când ești mai relaxat și vrei să te extinzi ca om. Iei un credit de consum pentru a îți cumpăra ceva pe lângă ce îți permiți din salariu. Îți cumperi un televizor, o mașină de spălat, chiar și o mașină. Asta o faci atunci când lucrurile merg bine. Însă la nivel și național, regional și mondial după cum vedeți suntem într-o încordare, să nu îi spun criză, dar este clar că lucrurile nu sunt stabile și atunci recomandarea mea este să nu facem. Dar dacă nu avem altă soluție, putem să facem un credit doar pentru strictul necesar”, a preconizat Adrian Câciu.

Când își va reveni economia României după pandemie

Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie. Adrisn Câciu susține că în 2022 România va avea valoarea PIB-ului din 2019.

„Închiderea economiei din România ne costă ca, în 2022, să avem aceeași valoare a PIB-ului ca în 2019. Această criză ne-a întors cu 3 ani de zile: două luni de închidere a economiei și restul de luni în care măsurile nu au fost unele stimulatoare. La acestea adaug șocul extern, pentru că am recesiunea europeană”, a declarat Adrian Câciu.

Economistul Adrian Câciu vorbește despre momentul în care își va reveni economia României după pandemie

Analistul economic este de părere că probleme sunt la nivel global și că țările au încercat să se descurce prin supra îndatorare.

„Observați că suntem aproape de luna octombrie, planul Next Generation EU nu e încă adoptat, țările s-au descurcat cum au putut, prin supra îndatorare. Să nu uităm că totuși economia europeană este o economie supraîndatorată. Am discutat ultima dată de cum a fost evoluția datoriilor suverane, am spus că Europa în loc să-și scadă datoria, și-a multiplicat-o”, a precizat Adrian Câciu.

Economistul menționează că neacordarea de bani de la nviel european va crea o nouă presiune recesionistă pe România.

„Acum, în context de criză, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană nedând bani direct către state, datoria suverană a crescut. O să ne trezim cu Italia care ajunge la 160% datorie. Ce se întâmplă? Toate aceste elemente vor crea o nouă presiune recesionistă pe România. Este șoc comercial, încep să scadă comenzile, cererea de forță de muncă din România. Când se întorc iarăși românii în țară, sper să nu mai fie ca în acest an. Un milion de oameni, era o șansă istorică să-i ai în casă și să îi pui la treabă”, a adăugat Adrian Câciu.

Deficit comercial de 10 miliarde de euro

România a ajuns la un deficit comercial uriaș de 10 miliarde de euro, probabil cel mai mare din ultimii 10 ani, care își păstrează trendul crescător.

În aceste condiții, ministrul de Finanţe, Florin Cîțu, se laudă cu noile date economice despre care spune că sunt o veste bună pentru România. În mod voit, Florin Cîțu omite să spună că investiţiile au fost mari în timpul pandemiei, iar acestea au scăzut, de fapt, în trimestrul doi faţă de primul trimestru. Iar deficitul comercial este unul uriaş.