Avertisment din partea meteorologilor: Ploi și vijelii până vineri în Iași și alte 24 de județe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi atenţionări Cod galben de ploi însemnate cantitativ, ce vizează zone din 25 de judeţe, până vineri dimineaţa.
Astfel, în intervalul 7 octombrie, ora 20:00 – 8 octombrie, ora 10:00, pe durata primului Cod galben, în sudul Banatului, Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei şi al Transilvaniei, vor fi ploi ce vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi, izolat, 40 – 50 l/mp.
Judeţele afectate de fenomenele meteorologice prognozate sunt: Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.
Iașul este pe lista avertizării
ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala temporar în sudul şi sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi ploi moderate cantitativ, dar pe arii mai restrânse.
Potrivit meteorologilor, un al doilea Cod galben de vreme rea va fi în vigoare în intervalul 8 octombrie, ora 10:00 – 9 octombrie, ora 10:00, când în Moldova, local în Muntenia, Carpaţii Meridionali şi sud-estul Transilvaniei, vor fi ploi ce vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în Moldova şi la munte, 50 – 70 l/mp.
Pe lista judeţelor vizate de această atenţionare se află: Argeş, Bacău, Brăila, Botoşani, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.
Septembrie 2020, cel mai călduros septembrie din istorie
Altfel, luna trecută a fost cel mai călduros septembrie de când se fac măsurători, anunță Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei. Temperatura la nivel global a fost cu 0,05°C mai ridicată decât precedentul record, luna septembrie 2019.
Temperaturile au fost mai mari în multe regiuni de pe glob – nordul Siberiei, Orientul Mijlociu, America de Sud, Australia -, dar au fost și locuri unde s-au înregistrat temperaturi mai mici decât media, în partea de este a zonei ecuatoriale a Pacificului, unde are loc fenomenul La Niña.
Temperaturile medii la nivel global au fost semnificativ mai mari în septembrie 2020 față de măsurătorile precedente:
cu 0,63°C mai ridicate decât media lunilor septembrie 1981-2020
cel mai călduros septembrie de când se fac înregistrări
mai cald 0,05°C decât septembrie 2019, precedentul record
mai cald cu 0,08°C decât septembrie 2016, al treilea record înregistrat.
În Europa, septembrie 2020 a avut abateri mai mari decât la nivel global în privința temperaturilor medii înregistrate:
cel mai călduros septembrie înregistrat vreodată
cu 1.8°C mai cald decât media lunilor septembrie 1981-2020
cu 0,2°C mai cald decât septembrie 2018, precedentul record
Temperaturi mai mari în Europa
În Europa, temperaturile au fost mai ridicate în septembrie 2020 față de media 1981-2010. A fost semnificativ mai cald în țările din jurul Mării Negre și relativ mai cald în vestul Balcanilor, țările baltice și Franța. În alte părți, a fost mai rece decât media 1981-2010, de exemplu în Islanda.
Temperaturile au fost neobișnuit de ridicate în septembrie în nordul Siberiei, precum și în Oceanul Arctic. Prin contrast, a fost mai rece în nordul Groenlandei. Septembrie 2020 a fost extrem de cald în Orientul Mijlociu. Au fost înregistrate noi recorduri de temperatură în Turcia, Israel și Iordania. Israel s-a confruntat cu cel mai fierbinte septembrie întregistrat, iar în Iordania intensitatea și durata valurilor de caniculă au fost ieșite din comun. Părți din nordul Africii și Tibet au avut temperaturi mult peste media lunii septembrie.