Avertisment ANPC: A fost emisă o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piața din România

de: BZI.ro
10:16, 13 nov. 2020

Directorul general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a emis un avertisemnt în legătură cu mai multe măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149″, a scris Paul Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, pe Facebook.

Măști aduse din China

Eduardt Cozminschi, noul președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a declarat că măștile sunt din China și au fost importate în România.

„Este vorba despre produse aduse din China. Au sosit identificate într-un magazin chinezesc din Cluj, au fost retrase de la comercializare bucăţile 890 de bucăţi, deci tot stocul existent, iar ameda contravenţională aplicată a fost în valoare de 20.000 de lei.

În acest moment, noi urmărim cu mare atenţie, monitorizăm piaţa pentru a indentifica astfel de produse neconforme. În ultima perioadă, cel puţin România a transmis nu mai puţin de nouă notificări către sistemul RAPEX, şi alte opt notificări sunt în aşteptare deja la Comisariatul Regional Bucureşti-Ilfov.

Sunt în continuare astfel de produse. Noi după ce primim astfel de notificări, imediat anunţăm şi Poliţiile Vamale şi toate comisariatele din ţară pentru a urmări dacă mai există astfel de produse. În urma identificării unui astfel de produs, noi transmitem o reacţie către în Uniunea Europeană în momentul în care identificăm un astfel de produs.

Există un filtru când ele intră în ţară, dar se mai strecoară prin diverse canale. Există şi varianta colete prin Poştă, şi atunci trebuie să urmărim cu mare atenţie ceea se se întâmplă în piaţă”, a spus preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi.

Nereguli la 275 de operatori economici care comercializează măşti de protecţie

Joi, 5 noiembrie, ANPC a tras un semnal de alarmă. S-a constatat o serie de nereguli la 275 de operatori economici care comercializează măşti de protecţie. Conform ANPC, au fost verificate măşti în valoare de 3,65 milioane de lei. Astfel, s-au constatat abateri la echipamente individuale de protecţie (EIP) în valoare de 2,1 milioane de lei, (aproximativ 58%).

Au fost depistate nereguli în cazul a 275 de operatori economici, fiind verificați 504. Comisarii ANPC au dispus 382 de sancţiuni – 114 avertismente şi 268 de amenzi în valoare de 1,75 milioane de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare peste 31 de milioane de măşti, iar alte peste 90.000 de măști au fost oprite definitv de la vânzare.

Care sunt neregulile depistate

– Lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului
– Lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare
– Lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat
– Lipsa traducerii în limba română a informaţiilor si instrucţiunilor pe etichetele de produs
– Lipsa indicării elementelor de identificare şi caracterizare, referitoare la denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului şi adresa sediului în România
– Lipsa marcajului CE
– Lipsa declaraţiei de conformitate
– Lipsa indicaţiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora
– Lipsa informaţiilor privind modul de intreţinere a EIP
– Lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măştii- EIP
– Lipsa înscrierii mărimii măştii – EIP
– Comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măştile nu erau ambalate)