Avertisment al medicului Beatrice Mahler despre vaccinul anti-COVID-19: „O reacție care ar pune viața în pericol apare în primele 15 minute!”
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a lansat un avertisment în legătură cu reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19. Beatrice Mahler a declarat că există o reacție care ar pune viața în pericol apare în primele 15 minute, dar asta are legătură cu imunitatea noastră. Medicul a adăugat că simptomele care dispar în 24 de ore pot fi tratate cu medicație simptomatică.
„Poate exista o reacție care ar pune viața în pericol apare în primele 15 minute, în momentul zero al unei afecțiuni autoimune. Se poate declanșa o reacție alergică exact când ne vaccinăm. Dar are legătură cu imunitatea noastră. Când ajunge într-un centru de vaccinare, o persoană, chiar dacă declară că nu știe de antecedentele alergice, să rămână 15 minute în centrul de vaccinare, dar poate să rămână și mai mult timp, dacă nu se simte bine. Dacă apar simptome, dacă nu răspunde medicul de familie la telefon, să vină la spital, pentru a pune întrebări medicului, pentru a lămuri toate simptomele care pot să apară.
Toate celelalte reacții, erupții cutanate, apar în timp. Pot fi manageriate fără a fi pusă viața în pericol. Noi reținem persoanele pentru a fi siguri că persoanele, când pleacă din spital, centrul de vaccinare, nu există un risc pentru viața lor. Totul este bine gestionat“, a declarat Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler: „Răspunsul imunitar există, se poate verifica“
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a precizat că reacțiile adverse nu sunt general valabile.
„E important să precizăm că aceste reacții ale unor persoane nu sunt general valabile. Dacă vorbim de reacțiile adverse la rapel, ele sunt răspunsul sistemului imunitar la cantitatea de vaccin, ARN-Mesager, o copie a unei părți din virusul Sars-Cov-2. Avem un răspuns adecvat al imunității, care la unele persoane este zgomotos. Nu înseamnă că alții nu au răspuns imun. Răspunsul imunitar există, se poate verifica, își pot doza cantitatea de anticorpi, ar fi bine să facă asta la două săptămâni de la rapel. Dar e important să rețină că aceste simptome care dispar în 24 de ore pot fi tratate cu medicație simptomatică: medicamente care intervin asupra durerii“, a menționat Beatrice Mahler.
„Avem persoane cu răspuns mai accentuat, care au reacții secundare“
Medicul de la Institutul „Marius Nasta” a oferit câteva exemple de cazuri legate de sistemul imunitar.
„Dacă vorbim de sistemul imunitar, v-aș da trei exemple. Avem pacienții care urmează tratamentul oncologic, la aceste persoane răspunsul imunitar este scăzut. Avem persoanele cu răspuns imunitar normal, fără această reacție zgomotoasă după rapel. Avem persoane cu răspuns mai accentuat, care au reacții secundare, la care imunitatea răspunde mai accentuat, dar nu intră în zona de patologic, nu e o problemă de sănătate, e normalul lor. Dacă vorbim de un răspuns patologic, aici vorbim de afecțiuni autoimune, un exemplu simplu ar fi rinita alergică, unde un mare număr de persoane respirăm același tip de aer, dar la unii anumite componente reacționează“, a aprecizat Beatrice Mahler.
„Sunt recomandate două doze“
În ceea ce privește eficiența vaccinului anti-COVID-19, Beatrice Mahler a opinat că merge pe varianta cu două doze de vaccin, deoarece așa recomandă și producătorul vaccinului.
„Eu aș rămâne la recomandările producătorului. Sunt recomandate două doze, pentru un răspuns bun. Nu avem studii care să recomande o singură doză. Riscul e să imunizăm o populație cu o doză sau dublă, dar să nu reușim să ținem pandemia sub control pe termen lung. Pentru mine e extrem de important să știu că persoane vaccinată este protejată, că are cel mai mic risc de a ajunge în spital. Atâta timp cât avem vaccinuri, centre de vaccinare, ele trebuie să respecte indicația producătorului“, a mai spus Beatrice Mahler.