Aventurile unui renumit profesor universitar din Iași în Țara Soarelui Răsare: „Am fost printre primii români care au fost acceptați” – FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 29 feb. 2024

Profesorul universitar Ovidiu Gabriel Iancu, un cercetător cunoscut în domeniul geologiei atât pe plan național, cât și internațional, povestește despre experiența pe care a avut-o în Japonia, unde s-a ocupat de studierea unor meteoriți pietroși românești, găsiți sau observați la cădere

Deși au trecut 29 de ani de când a trăit cea mai frumoasă aventură din viața lui, profesorul universitar Ovidiu Gabriel Iancu încă ține legătura cu profesorul Yasunori Miura, care i-a coordonat activitatea la Universitatea din Yamaguchi.

Aventurile unui renumit profesor universitar din Iași în Japonia

Prof. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, cercetător cunoscut în domeniul geologiei și președinte al Senatului de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, povestește pentru cotidianul BZI despre experiența pe care a trăit-o în urmă cu 29 de ani în Japonia.

După ce a terminat de urmat toate studiile universitare, în 1992, geologul Ovidiu Gabriel Iancu a depus un proiect solid de cercetare pentru o bursă guvernamentală Monbusho, oferită de Guvernul Japoniei.

În același an, chiar de Sfântul Ștefan a fost anunțat că a fost selectat pentru această bursă, urmând să plece în Japonia anul următor, în data de 7 aprilie 1993. Mare i-a fost bucuria în acel moment, astfel că, imediat după ce a aflat marea veste, a cerut-o în căsătorie pe soția lui.

„De Sfântul Ștefan, anul 1992, am primit un apel de la sora mea și mi-a spus că am fost căutat de către Ambasada Japoniei pentru a mă anunța că am fost selectat să plec în data de 7 aprilie 1993. Am fost foarte fericit în acel moment, am închis telefonul și instant am cerut-o în căsătorie pe soția mea, deși nu plecasem la părinții ei cu acest gând. Ea era studentă în anul cinci, eu terminasem și soția mea, fiind fiică de preot, mă gândeam că nu ar lăsa-o cu mine în Japonia decât căsătoriți fiind. Japonia a primit români pe burse guvernamentale încă din anii 90, iar eu am fost printre primii români care au fost acceptați”, spune prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu.

Prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu: „Am stat la familia unui fiu de hibakusha, tatăl lui a murit în bombardamentul atomic”

Timp de șase luni de zile a stat în orașul Hiroshima, iar un an și șase luni a locuit în Yamaguchi. În ambele locuri, el și soția lui au fost „adoptați” de o familie gazdă, acest lucru însemnând petrecerea timpului liber alături de ei.

„Am stat doi ani în Japonia și a fost uluitor, nu se compara cu nimic din ce trăisem eu în România. Venisem din comunism, unde totul era controlat, și am ajuns într-o țară unde aveam libertate deplină. Am stat șase luni în Hiroshima și un an și șase luni în Yamaguchi. Am avut câte o familie gazdă în ambele orașe. În Hiroshima am stat la familia unui fiu de hibakusha, tatăl lui a murit în bombardamentul atomic, iar el nu avea niciun resentiment față de americani. În Yamaguchi am fost primit într-o familie gazdă, familia unui profesor de arte marțiale care avea o sală de sport privată și mai practica sportul Kendama. În timpul liber, el mă chema mereu să mă antrenez pentru jocul cu mingea și chiar ajunsesem să particip la concursuri. Pot spune că este uimitor ceea ce am văzut în Japonia. Peisajele sunt foarte frumoase, iar oamenii sunt extrem de muncitori”, mai spune prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu.

Cercetătorul a fost printre primii români care au reușit să ajungă în Japonia prin intermediul bursei obținute, iar experiența era una nouă chiar și pentru japonezi. Deseori organizau activități prin care să fie pusă în valoare cultura româneasca. Reprezentații Prefecturii din orașul Yamaguchi au cerut de la profesorul Ovidiu Gabriel Iancu un costum tradițional românesc pe care l-au expus chiar pe holul instituției.

Deși a fost o perioadă frumoasă din viața lui, a fost și o perioadă intensă care a implicat o muncă enormă.

„Impactul nostru, al străinilor din Yamaguchi, a fost interesant chiar și pentru locuitorii orașului. Autoritățile locale organizau, uneori, petreceri doar pentru a ne pune în valoare cultura. La un moment dat, mi s-a cerut de la Prefectura din orașul Yamaguchi să aduc un costum popular pe care l-au expus pe holul Prefecturii. Eu, personal, am cumpărat un costum tradițional, iar din anul 1993 până în ziua de astăzi, el este expus acolo. Nu am mai fost în Japonia de atunci, am mai fost în alte țări asiatice, dar oricum îmi doresc să merg din nou acolo datorită fiicei mele, care a fost concepută acolo. Îmi aduc aminte cu emoție, când am fost acolo la medic și am aflat că soția mea este însărcinată și o să avem o fiică. Pot spune faptul că a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea, dar a fost și o perioadă foarte intensă, am muncit mult. Acum, dacă ar fi să reiau stilul de muncă, nu aș fi în stare să-l reiau. La ora 6 dimineața eram la facultate și ajungeam acasă tocmai la 12 noaptea”, declară prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu.

Profesorul universitar a legat o prietenie pe viață

Datorită ocaziei pe care a avut-o renumitul profesor universitar ieșean, cea de a munci doi ani de zile în Japonia, acesta a reușit să creeze o legătură pe viață cu cel care i-a coordonat activitatea la Universitatea din Yamaguchi.

Cei doi țin legătura chiar și în ziua de astăzi prin intermediul rețelelor de socializare. Profesorul Yasunori Miura are vârsta de peste 80 de ani și de două ori a venit în România pentru a se bucura de frumusețile țării, respectiv în 1997 și 2010.

„Un număr de ani am ținut legătura cu familiile gazdă din Hiroshima și Yamaguchi. De asemenea, chiar și în ziua de astăzi țin legătura cu profesorul care mi-a coordonat activitatea de cercetare și care a venit de două ori în România.  Prima dată, îmi aduc aminte că a venit la Oradea și eu m-am dus și l-am luat de acolo cu mașina. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să scoată bani de la un bancomat și a fost foarte încântat că a reușit. După aceea, l-am dus la Cetățile Ponorului și țin minte că l-a șocat momentul în care a pornit radioul pe unde ultrascurte și a prins un post japonez. Următorul an când a venit în România a fost în 2010. Constant ne mai trimitem mesaje, chiar dacă acum are peste 80 de ani”, mai spune prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu în legătură cu aventurile pe care le-a trăit în Japonia.