Avem lista completă! Pe cine au vizitat mascații în dimineața de Halloween! Detalii noi despre cutremurul din lumea interlopă (EXCLUSIV) – FOTO/VIDEO

de: Sorin Pavelescu
02:00, 03 nov. 2022

Clanul Corduneanu încă se cutremură după perchezițiile de zilele trecute. Adrian Corduneanu și soția sa, Ramona, au scăpat doar cu plasarea sub control judiciar, în timp ce alți membri au fost arestați

Nume sonore din clanul Corduneanu apar pe lista inculpaților, după perchezițiile care au fost efectuate zilele trecute. În urma celor 42 de percheziții efectuate la data de 31 octombrie, 35 de persoane au fost conduse la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor. La finalizarea audierilor, 15 au fost reținute de procurori pentru 24 de ore, iar față de una a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Captură uriașă în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperiți și ridicați 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kg de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip airsoft, 12 cuțite și săbii, spray-uri lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente ce ar conține evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate pentru bunuri imobile. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurător pe un imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Reporterii BZI au reușit să afle cine sunt cele 15 persoane reținute: Adrian Corduneanu, Alina Filip, Ramona Corduneanu, Petronel Corduneanu, Florinel Corduneanu, Constantin Dolcan, Bogdan Corduneanu, Ana Maria Vieru, Vasile Călin, Lucian Vatamanu, Mihai Corduneanu, Mihaela Corduneanu, Gheorghe Rusu, Marius Stoian și Ioana Baban.

Vă reamintim că polițiștii și procurorii din Iași au efectuat 42 de percheziții în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate, specializate în acordarea de bani cu camătă în municipiul Iași. Din probatoriile administrate a rezultat faptul că, la începutul anului 2021, în municipiul Iași, s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120 la sută, uneori ajungând la 400 la sută.

Cum funcționau lucrurile?

Membrii celor două grupări infracționale organizate ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile. Astfel, următoarele categorii s-ar fi împrumutat de la membrii celor două grupări: persoane care ar deține imobile, care ar avea diverse afaceri, care ar lucra în instituții publice, care ar săvârși diverse infracțiuni și împătimiți ai jocurilor de noroc. După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau cea a obținerii unor importante suprafețe de teren.

Zeci de persoane au fost păgubite

În vederea realizării acestui scop, membrii grupării infracționale organizat ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale ar fi început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a cametelor, ar fi recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate. Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării ar fi determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior ar fi încheiat contracte de dare în plată, prin care ar fi intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășea și de 10 ori suma împrumutată.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu frații Corduneanu.