Avem aparat de plasmafereză, dar nu avem donatori! Doar doi ieșeni au mers să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe cei aflați în stare critică! Aceștia nu au fost eligibili
Doi ieșeni au mers să doneze plasmă, dar nu au fost eligibili. La ATI, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, 9 pacienți se zbat între viață și moarte, diagnosticați cu coronavirus. Avem aparatul care le-ar putea salva viața, dar nu și donatori
Până în acest moment, doar doi pacienți vindecați de coronavirus au dorit să doneze plasmă pentru cei aflați în stare critică. Din păcate, aceștia au fost respinși, întrucât nu se înscriau în criteriile de eligibilitate. La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași mai este așteptat astăzi un pacient. Deși aparatul a intrat în funcțiune de săptămâna trecută, medicii constată că nu sunt donatori. Nouă persoane diganosticate cu COVID-19 se zbat între viață și moarte în secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Iași. Aceștia ar putea fi salvați cu plasmă. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și arată că un simplu gest poate salva viața unui om.
Doi pacienți doritori, amândoi respinși
Doar doi pacienți tratați de coronavirus la Iași au dorit să doneze plasmă pentru cei aflați în stare critică. Din păcate, aceștia nu au putut dona, întrucât nu se înscriau în criteriile de eligibilitate. Astăzi, salvarea se așteaptă de la un pacient programat pentru analize.
„Până în acest moment, doar două persoane s-au prezentat la CRTS Iași, doritori să doneze plasmă. Din păcate, aceștia nu s-au încadrat în criteriile de eligibilitate. Criteriile de eligibilitate sunt exact cele pe care le cunoaștem ca fiind necesare și donatorilor de sânge. Ținem cont aici de vârstă, de greutate, de rezultatele analizelor. Totodată, este important ca cel care vine să doneze să fi stat acasă în autoizolare 14 zile de la externare. Astăzi mai așteptăm un pacient. Sperăm să se încadreze”, a specificat prof. dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași.
Pacienții vindecați de COVID-19 sunt așteptați să doneze
Pacienții vindecați de coronavirus sunt așteptați la centru să doneze. Reamintim faptul că 9 pacienți diagnosticați cu COVID-19 se zbat între viață și moarte la secția de ATI a Spitalului „Sf. Spiridon”. Aceștia pot fi salvați prin plasmă.
„Noi suntem pregătiți. Așteptăm pacienți în număr cât mai mare pentru a dona plasmă. Menționez că încă mai așteptăm liste din partea spitalelor care se ocupă de pacienți cu coronavirus, ca să îi putem contacta pe cei vindecați. Reamintim că procedura de recoltare durează aproximativ 40 de minute și nu este deloc dureroasă”, încheie prof. dr. Lavinia Scripcariu.
Procedura care a salvat sute de vieți
Reamintim faptul că aparatul de plasmafereză, în 40 de minute cât durează procedura, colectează 600 de ml de plasmă din sângele pacientului vindecat. Ulterior, plasma este administrată unui pacient cu coronavirus aflat în stare critică. Procedura este deja utilizată în străinătate și sute de persoane au fost deja salvate prin intermediul ei. Plasma recoltată de la pacientul vindecat creează anticorpi în organismul bolnavului. Anticorpii vor lupta împotriva bolii.