Prima pagină » Economic Local » Aveți vaci în gospodărie? Iată câți bani primesc fermierii din Iași drept avans din subvenții de la APIA
Aveți vaci în gospodărie? Iată câți bani primesc fermierii din Iași drept avans din subvenții de la APIA

Aveți vaci în gospodărie? Iată câți bani primesc fermierii din Iași drept avans din subvenții de la APIA

04 nov. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași primesc avansul din subvenții pentru bovinele din gospodării. Suma stabilită, anul acesta, pe cap de animal este de 279 de euro. Avansul plătit fermierilor reprezintă 70 la sută din această sumă. Banii vor intra în conturi după data de 15 noiembrie 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a stabilit suma ce se acordă despre sprijin cuplat zootehnic (SCZ) pentru bovine. Fermierii vor primi, începând cu data de 15 noiembrie 2023, 70 la sută din suma stabilită pe cap de animal, respectiv din 279 de euro. Astfel, crescătorii încasează în avans de la APIA suma de 195,3 euro/cap vacă de carne. APIA face plata în lei, la cursul valutar utilizat pentru plățile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 4,9735 lei/euro, deci în conturile crescătorilor ar trebui să se găsească suma de 971,3245 lei/cap vacă de carne.

Suma acordată în 2023 este mai mică față de acea acordată anul trecut, când a fost de 347 de euro pe cap de animal. De asemenea, pentru a primi banii, crescătorul trebuie să aibă minim 10 capete de vaci eligibile și maxim 250. Excepție de la numărul minim fac crescătorii din zona montană, care beneficiază de SCZ pentru un număr minim de 5 capete vaci lapte eligibile, cel maxim fiind același.

Fermierii din Iași primesc banii pentru bovinele din gospodării

În această perioadă se derulează campania de plată a avansului din subvențiile agricole pentru anul 2023, demarată de APIA. Începând cu 16 octombrie 2023, APIA plătește fermierilor care au terenuri agricole sau care cresc animale 70 la sută din suma stabilită pe hectar sau pe cap de animal, fiind prima dată când se acordă avansul din subvenții și pentru sectorul zootehnic. Fermierii din Iași au primit primii bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv peste 3 milioane de euro. Sumele reprezintă avansul din subvenții pentru 6.500 de fermieri, prima tranșă de plată. Aceștia exploatează terenuri cu suprafețe mici, de cel mult 30 de hectare. Sumele plătite pentru fiecare agricultor în parte sunt cuprinse între 120 și 160 de euro la hectar.

Ce sume primesc agricultorii din Iași?

Cuantumurile minime estimate în Planul Național Strategic (PNS) sunt pentru schemele derulate în 2022, dar sub altă denumire. Una dintre măsurile în cadrul cărora fermierii vor primi subvenții este fosta schemă de plată unică pe suprafață (SAPS). Astfel, în schema PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), cuantumul minim estimat este 86,82 euro/ha, fosta. APIA plătește 70 la sută din suma totală, astfel că un fermier ar trebui să primească 60,77 euro/ha. La aceasta se adaugă cea din schema PD-02-Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), unde cuantumul minim estimat este de 45,54 euro/ha, ceea ce înseamnă că avansul din subvenții este de 31,97 euro/ha.

Ieșenii pot fi sancționați cu excluderea de la plata subvențiilor sau cu o reducere a sumei ce ar trebui să o primească, anul acesta, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Un ordin de ministru care se referă la sancțiunile aplicate fermierilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Fermierii din Iași îl pot consulta.

Comentarii
  • Am o singura vacă în gospodărie, dar mi-a fost refuzată cererea. Au spus că soacrele nu se încadrează. Acum aștept să se dea și pentru puicuțe. Am vreo două.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024