Protestatarii au dat asigurări că nu vor pleca până nu demisionează prim-ministrul, populistul conservator Boiko Borisov, şi procurorul general, Ivan Geshev, pe care îi acuză că servesc interesele oligarhilor puternici, şi nu pe cele ale populaţiei.
Autostrada spre Grecia, blocată. Întârzieri mari în trafic
În plus, un mic grup de protestatari blochează de asemenea, duminică, la Blagoevgrad, situat la aproximativ 120 de kilometri sud de Sofia, autostrada ce leagă capitala de graniţa greacă, provocând întârzieri mari în trafic.
Sâmbătă seara, aproximativ 2.000 de persoane au demonstrat în centrul Sofiei, într-un marş mult mai modest decât joia trecută, când peste 25.000 de oameni s-au adunat timp de ore în piaţa unde se află sediul Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.
Proteste au loc şi în oraşe precum Stara Zagora, unde mii de oameni au încercat sâmbătă seara să blocheze autostrada care leagă capitala de Marea Neagră, sau la Varna, capitala maritimă şi important centru de vacanţă.
Protestele din cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană au început în urmă cu 24 de zile după ce a fost lansat un videoclip în care se vedea cum un politician de opoziţie este scos de poliţişti de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de Ahmed Dogan, un influent şi controversat om de afaceri miliardar şi om politic.
60% dintre bulgari susţin protestul, iar 45% cer demisia premierului, potrivit unui sondaj publicat duminică de compania Alpha Research. Potrivit acestui sondaj, 50,3% consideră, de asemenea, că Dogan îl are pe procurorul general sub controlul său.
Pentru a călători în Bulgaria, ce trebuie să aibă asupra lor românii
Românii nu trebuie să mai prezinte la granița bulgară declarația pe propria răspundere prin care confirmau că s-au informat și își asumă riscurile privind COVID-19 și prin care se obligau să respecte măsurile anti-COVID din Bulgaria. Ambasadorul României în Bulgaria, Ion Gâlea, îi sfătuiește însă „cu tărie” pe turiștii români să se informeze asupra situației epidemiologice din Bulgaria și să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare medicală care să acopere inclusiv riscul infectării cu noul coronavirus.
Oamenii trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID efectuat cu 72 de ore înainte
Un nou ordin privind condițiile de călătorie în Bulgaria a intrat în vigoare vineri, 31 iulie, și este valabil până la 31 august. Nu există restricții pentru cetățenii români care sosesc din România sau din orice stat membru UE. Însă persoanele care au ca punct inițial al călătoriei spre Bulgaria anumite state din regiune ce nu sunt membre UE – printre care Republica Moldova și Serbia – trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID efectuat cu 72 de ore înainte de momentul intrării în Bulgaria.
„Cetățenilor români le recomand să se informeze cu privire la situația epidemiologică. Cu titlul de exemplu, menționez: astăzi s-au înregistrat 265 de cazuri, dintre care 51 au fost în Sofia, 48 în regiunea Dobrici, 46 în regiune Varna, 7 în regiunea Burgas. De asemenea, recomand cu tărie cetățenilor români să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare, care să acopere inclusiv riscul infectării cu acest COVID-19”, a declarat vineri, la Digi24, ambasadorul României în Bulgaria, Ion Gâlea.