Autoritățile din Franța au făcut o descoperire neașteptată. Din iunie, cel puţin 182.000 de certificate sanitare au fost falsificate

de: BZI.ro
18:16, 21 dec. 2021

Franţa a anunţat luni descoperirea a cel puţin 182.000 de certificate sanitare falsificate începând din iunie, după ce acestea au devenit obligatorii pe fondul pandemiei de coronavirus.

Franţa a implementat în iunie legi care cer persoanelor ce doresc să meargă în locuri precum restaurante, cinematografe şi muzee să prezinte dovada că fie sunt vaccinate împotriva COVID-19, fie s-au recuperat după boală sau au fost recent testate negativ, aminteşte DPA, scrie AGERPRES.

Ministrul francez de interne Gerald Darmanin a reamintit cetăţenilor pe Twitter că utilizarea, fabricarea sau vânzarea de certificate sanitare false se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi cu amendă de până la 75.000 de euro.

Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a crescut în Franţa în ultimele săptămâni. Cele mai recente date arată o rată de incidenţă la 14 zile de 530 de persoane infectate la 100.000 de locuitori.

Franţa intenţionează de asemenea să actualizeze certificatele sanitare în noul an, astfel încât dovada unui test negativ nu va mai fi suficientă pentru acces într-o varietate de locaţii, transformând efectiv certificatul sanitar într-un certificat de imunizare.

Întrebat, premierul Jean Castex nu a spus care va fi statutul persoanelor recuperate după infecţia COVID-19 în cadrul noului sistem.

Certificatele Covid-19 au o valabilitate de 9 luni fără o doză booster

Comisia Europeană a adoptat marţi reguli care vor face ca certificatul UE COVID-19 să fie valabil timp de nouă luni după vaccinare cu schemă completă. După o doză booster, valabilitatea certificatului verde europen va fi prelungită.

Anunțul vine în momentul în care mai multe state UE introduc cerințe suplimentare pentru călători, în încercarea de a reduce răspândirea variantei Omicron.

Noile reguli vor fi obligatorii pentru cele 27 de state UE de la 1 februarie. Regula poate fi blocată de o majoritate calificată a guvernelor UE sau de o majoritate simplă a membrilor Parlamentului European, dar oficialii europeni au spus că există suficient sprijin pentru măsuri, relatează Reuters.

Odată ce regula va intra în vigoare, statele UE vor fi obligate să permită călătorilor complet vaccinaţi cu un certificat valid accesul pe teritoriul lor. Cu toate acestea, ca o excepţie justificată, ar putea impune cerințe suplimentare, cum ar fi teste negative sau carantina, atâta timp cât sunt proporționale.

În prezent, şapte state UE solicită călătorilor complet vaccinaţi din alte ţări UE să prezinte şi un test COVID-19 negativ la sosire, măsuri pe care unii le consideră dăunătoare credibilității certificatului verde.

Statele sunt Italia, Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Cipru şi Austria. Certificatul verde european se folosește pentru călătorii şi este diferit de Certificatul COVID – folosit în România pentru intrarea în diferite locuri.

Țările din UE vor putea decide la nivel naţional valabilitatea certificatelor COVID ce sunt folosite pentru restricţiile locale.