Austria suspendă imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, după ce o femeie a murit

de: Bianca Rebegea
20:15, 07 mart. 2021

După ce o femeie a murit, iar o alta s-a îmbolnăvit, Austria a luat decizia de a suspenda preventiv imunizarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca.

„Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeași tranșă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, au declarat, duminică, autoritățile sanitare din Austria, citate de Reuters, informează Mediafax.

Din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui, o femeie în vârstă de 49 de ani a murit, după ce s-a vaccinat cu serul de la AstraZeneca. Totodată, o altă femeie, în vârstă de 35 de ani, a dezvoltat un embolism pulmonar, însă aceasta pare să se recupereze.

„Nu există dovezi privind o relație cauzală cu vaccinarea”, a spus BASG.

Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum și ORF și agenția de știri APA au transmis că ambele femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Problemele de coagulare a sângelui nu se regăsesc pe lista reacțiilor adverse ale vaccinului AstraZeneca

Potrivit BASG, din efectele secundare cunoscute ale vaccinului nu fac parte problemele de coagulare a sângelui. Cu toate acestea, investigația continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

„Ca măsură de precauție, stocurile rămase din lotul respectiv de vaccin nu mai sunt folosite”, au adăugat autoritățile sanitare.

Cele două incidente nu au fost comentate de compania AstraZeneca.

În data de 30 ianuarie, vaccinul de la AstraZeneca a fost aprobat de autoritățile de reglementare ale Uniunii Europene. Acestea au dat asigurări că vaccinul este unul eficient. Reacțiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte și nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

Vaccinul AstraZeneca are efecte secundare mai severe decât vaccinurile Pfizer și Moderna? Iată ce spune un profesor de sănătate publică

Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, spune că vaccinul AstraZeneca nu are efecte adverse mai severe decât vaccinurile Pfizer și Moderna.

„Nu. Efectele adverse relativ comune sunt: una din 10 persoane poate să dezvolte dureri la locul injectării, dureri articulare, durere de cap, febră până la 38 de grade, diaree, greață, vărsături. Aceste reacții durează 24 – 48 de ore”, spune Răzvan Cherecheș, într-un clip video postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

Profesorul susține că o persoană din 100 poate să dezvolte roșeață sau umflătură la locul injectării.

De asemenea, una din 1.000 de persoane este posibil să dezvolte lipsa apetitului, amețeală, transpirație, ușoare umflături ale ganglionilor de la subsoara mâinii în care a fost injectată.

„Aici apare o diferență față de vaccinul Pfizer, care poate să dea insomnie”, adaugă profesorul de sănătate publică.

Rărvan Cherecheș spune că doar o persoană din 100.000 poate să dezvolte reacții alergice, acesta fiind cel mai serios efect advers al vaccinului AstraZeneca identificat până în momentul de față.

 „Efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca nu sunt mai severe decât efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna”, susține Răzvan Cherecheș.