Austria le cere liderilor europeni să nu favorizeze Ucraina în ceea ce priveşte aderarea la UE
Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, le cere liderilor UE, într-un interviu acordat Financial Times, să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar, în condiţiile în care Comisia Europeană a recomandat luna aceasta Consiliului European să aprobe începerea negocierilor pentru ca Ucraina să fie integrată, când va fi pregătită, blocului comunitar.
Înaintea summitului de luna viitoare, când liderii trebuie să decidă în unanimitate dacă vor aproba în mod oficial deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova şi vor revizui potenţiala extindere a blocului până la 35 de membri, Alexander Schallenberg a declarat pentru Financial Times că Bosnia şi Herţegovina şi Serbia nu ar trebui să fie neglijate, relatează News.ro.
„Seismograful nostru geostrategic loveşte în ambele direcţii”, a spus el, adăugând că ar fi un „dezastru geostrategic” dacă executivul european ar privi Balcanii de Vest „cu lupa”, în timp ce Ucraina ar fi privită „cu ochelarii roz”.
„Nu poţi avea anumite grupuri pe banda rapidă, iar altele pe banda de serviciu”, a comentat Schallenberg.
Viktor Orbán a anunţat deja că ar putea bloca începerea discuţiilor de aderare cu Ucraina
Luna aceasta, Comisia Europeană a recomandat începerea discuţiilor cu Ucraina şi Republica Moldova, dar a spus că negocierile cu Bosnia ar trebui să aştepte până când „se va atinge gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare”.
Pe de altă parte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunţat deja că ar putea bloca începerea discuţiilor de aderare cu Ucraina, în semn de protest faţă de faptul că Bruxelles-ul continuă să reţină fonduri UE care îi revin Budapestei, din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept. Dar şi alte ţări sunt îngrijorate de extindere, susţine Financial Times.
Întrebat dacă Austria ia în considerare posibilitatea de a se opune prin veto începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, dacă nu primeşte undă verde şi Bosnia, Schallenberg a declarat că discuţiile „merg deja în direcţia cea bună”.