Au producție record, dar nu au cui să o vândă. Cultivatorii de varză din Iași se plâng că au rămas fără clienți din cauza pandemiei de COVID-19
Cultivatorii de varză din Iași susțin că anul acesta au o producție record, dar se plâng că au rămas fără cei mai importanți clienți: restaurantele. Din cauza pandemiei de COVID-19, patronii din domeniul HoReCa din Iași nu mai au clienți și au renunțat la varza producătorilor din județ sau cumpără cantități mai puține. Cultivatorii de varză susțin că nici persoanele fizice nu se mai înghesuie să cumpere varza de la piață, iar vânzările au fost reduse cu 50 la sută
Cultivatorii de varză din Iași se plâng că în anul 2020 au o producție record la varză, de 40 de tone la hectar, dar nu găsesc clienți care să o cumpere. Din cauza situației incerte din domeniul HoReCa, principalul client al producătorilor de varză, fermierii sunt nevoiți să se orienteze spre alte piețe unde pot să-și comercializeze marfa. Dacă unii au închiriat tarabe la piață pentru a vinde varza pentru pus la murat, alții postează anunțuri de vânzare pe facebook sau pe diverse site-uri destinate producătorilor locali. Chiar și așa, producătorii se tem că vor rămâne cu marfa nevândută.
Cultivatorii de varză din Iași au o producție record, dar se plâng că au rămas fără clienți din cauza pandemiei de COVID-19
Producătorii din Iași susțin că au o producție record, dar nu au cui să vândă cantitățile mari de varză. Aceștia au înregistrat o producție de 40 de tone la hectar, cea mai mare din ultimii ani, însă acest lucru nu-i ajută. Producătorul Anton Roșca spune că anul acesta va vinde cu 50 la sută mai puțin față de anul trecut pentru că principalii clienți erau firmele din domeniul HoReCa.
„HoReCa e la pământ, iar noi depindeam de clienții care au restaurante și care luau cantități mai mari. Firmele luau cea mai mare parte din producție și ne mai rămânea doar cât să dăm la piață. Deci nu aveam probleme cu vânzarea. Anul acesta prețul este extrem de mic, e 40-50 de bani kilogramul, iar piață de desfacere nu avem. Cât pot să cumpere oamenii care pun la murat? Acum dăm varza de 2-3 kilograme pentru o salată sau o mâncărică”, susține Anton Roșca, cultivator din Deleni.
Producătorii din Iași au încercat să-și vândă marfa online, pe site-urile destinate fermierilor
Fermierul care cultivă legume în solarii, dar și usturoi susține că anul 2020 este cel mai dificil pentru producători din cauză că sunt nevoiți să vândă produsele la prețuri mici, iar în perioada pandemiei de COVID-19 fac livrări la domiciliu și cheltuie bani cu transportul.
„Anul trecut vindeam jumătate din cantitate la restaurante, jumătate o dădeam la piață. Să spunem că mai rămâneau câteva tone pe care le mărunțeam și le dădeam la animale. Anul acesta am postat anunțuri pe facebook și am primit comenzi. Livrez câteva kilograme pentru un client și fac de două ori mai multe drumuri pentru că nu mai vine clientul la mine, merg eu la el. Ca să nu rămân cu marfa sau să rămân cu mai puțină marfă, fac livrări la domiciliu. Ia clientul un coș cu legume de la mine și așa încerc să nu arunc producția”, mai spune producătorul.
Cultivatorii de varză din Iași susțin că au crescut costurile producției de legume din cauza secetei
Unul dintre fermierii din Iași care cultivă varză în ultimii 5 ani susține că anul acesta a cheltuit aproape dublu cu producția acestei legume.
„Varza a fost dificil de scos la capăt, am cheltuit mai mult cu această cultură din cauza secetei. În sudul țării recolta a fost catastrofală din punct de vedere economic și e blocată, nu mai poate fi vândută industrial. Eu vând mai mult la cei din mediul rural și probleme sunt la cei din mediul urban. Lumea de aici nu mai cumpără sau cumpără foarte puțin. Anul acesta producția e foarte bună. O să încep să vând după Sfântul Dumitru pentru că dacă vine frigul oamenii nu încep să pună la murat. E o situație diferită anul acesta și morala ar fi: avem varza, dar nu avem butoiul”, a spus Biagio Scrofani, cultivator de varză din zona Strunga.