Amânarea organizării nunților și a altor evenimente care implică un număr mare de participanți a creat panică printre organizatorii din Iași. Aceștia și-au luat câteva măsuri pentru a putea relua activitatea din toamnă și pentru a nu pierde avansurile de sute de mii de lei achitate deja furnizorilor. Specialiștii din domeniu spun că pierderile se ridică la milioane de lei, iar lovitura a venit când începea cea mai profitabilă perioadă pentru ei. „Ne-am oprit când eram cu motoarele turate”, spune Gabriela Ferenț, organizator de evenimente.
„Decizia e horror”
Aceasta deține de câțiva ani, împreună cu o altă ieșeancă, o firmă de planificări evenimente. Vestea că nunțile vor fi amânate până în toamnă a determinat-o să ia decizii rapide pentru a nu pierde afacerea.
„Declarația de ieri (n.r.- 23 aprilie 2020) a ministrului Vela ne-a pus în gardă. Noi am reprogramat nunțile pentru toamnă sau pentru anul viitor. Am contactat toți furnizorii să găsim o dată pentru ca toată lumea să fie mulțumită, să punem cap la cap totul, să reprogramăm. A fost o muncă destul de grea, dar cred că momentan ne-am descurcat. Decizia luată de autorități e horror, e bine pentru sănătatea tuturor să se ia măsuri, dar ca oganizator de evenimente, restaurant, dacă se amână activitatea, cu ce plătești locația, angajații?”, spune Gabriela Ferenț.
Lovitură primită înaintea sezonului profitabil
Tânăra povestește că a primit lovitura când se pregăteau să înceapă cea mai profitabilă perioadă din an.
„Ne-am oprit când eram cu motoarele turate. Lock-down-ul a venit în martie, după primul anunț. Ne-a prins cu niște rezerve. Am plătit chiria, utilități. La finalul lunii nu erau informații clare și am plătit chiria pe luna aprilie. Apoi am aflat că starea de urgență se va prelungi. Am vorbit cu proprietarul să vedem cum facem cu chiria, pentru că noi nu încasam nimic acum și nici în viitorul apropiat. Noi suntem două persoane, eu și asociata mea, care ne ocupăm de evenimente, dar mai avem și un food studio unde am întrerupt activitatea. Chiria a mers și am mai tăiat de unde am putut ca să o putem plăti. Încerci să te descurci cu rezervele, care însă se termină repede”, spune Gabriela Ferenț.
„Mirii nu s-au certat în perioada de izolare”
Aceasta spune însă că există speranțe în ceea ce privește nunțile programate. Mare parte din mirii care au făcut rezervări anul acesta sunt tineri care lucrează în străinătate și se întorc în țară pentru a face nunțile.
„Mirii nu s-au certat în perioada de izolare, pentru că nu au renunțat la nunți, vor să meargă mai departe. Dar aspectul acesta nu e lipsit de emoții. De exemplu, un cuplu care avea nunta pe data de 11 iulie a amânat evenimentul în toamnă. Petrecerea trebuia să fie anul trecut, dar din cauză că nu era gata cortul de evenimente, au reprogramat-o pe anul acesta. Acum a venit criza. Toate avansurile au fost date la furnizori de top”, mai spune Gabriela.
10.000 de lei, avans pentru o nuntă
Aceasta explică faptul că și cheltuielile pe care le au tinerii care vor să se căsătorească nu sunt deloc de neglijat și de aceea nu vor să piardă banii deja plătiți. În funcție de fiecare furnizor în parte, aceștia au achitat un avans cuprins între 300 și 600 de euro pentru muzicanți, în jur de 2.000 de lei pentru locație, între 1.000 și 2.000 de lei foto-video, decor, 1.000 de lei, dar și pentru invitații între 500-600 de lei. În total, protrivit specialiștilor, un cuplu cheltuie cel puțin 10.000 de lei pentru avansuri.
„Dacă sunt în pregătiri avansate, și 100.000 de lei. Un cuplu care locuiește în Irlanda și-a luat bilete de avion să vină acum, în mai, să discutăm despre meniu și alte detalii. Costumul mirelui era deja luat, avansul era plătit. Nu au mai venit și au reprogramat nunta. Am discutat cu toți, cu furnizorii, cu mirii, și am încercat să-i fac să conștientizeze că suntem în aceeași barcă”, spune Gabriela Ferenț.
Probleme la rochiile pentru mirese
Dacă mirii au cumpărat deja costumele, miresele au intrat deja în panică.
„Firma care face rochii de mirese, una de top, cu care colaborăm de ceva timp, avea până în 80 la sută din lucrări finalizate și miresele au sunat să întrebe dacă pot să recupereze banii. Acolo e vorba de material, angajați. Cum scoți aceste cheltuieli?”, mai spune Gabriela.
Un alt producător de rochii de mirese a fost pus în fața faptului împlinit.
„Mi-au spus că vor modificări la rochii, pentru că ar putea rămâne însărcinate. Am discutat cu toții pe un grup și am ajuns la un compromis. Am amânat toate nunțile pe anul viitor. Și eu aveam nunta anul acesta și am reprogramat-o”, spune Irina Andronache.
IMMinvest, soluția pentru salvarea afacerilor?
Gabriela Ferenț a încercat să se înscrie și în programul IMMInvest, dar nu a reușit.
„Ne lasă în toamnă, dar cu câți? Aș prefera ca nimeni să nu mai facă nicio declarație și să se așeze toți miniștrii la masă, să discute, să ia o decizie bună. O să ne trezim că multă lume o să fie în impas financiar. Am încercat să aplicăm pe programul IMMInvest, dar s-a blocat totul după 12 minute de la deschiderea aplicației. Nici până astăzi nu s-a rezolvat problema. Cred că ar trebui ca fiecare ministru, cel al sănătății, apărării, economiei, să stea la aceeași masă la discuții și să ia niște măsuri bune. OK, pune oamenii în siguranță, dar ajută și mediul de afaceri. Ce fac toți proprietarii de localuri, cei care decorează sălile, fotografii, cameramanii, muzicienii, furnizorii de băuturi?”, mai spune ieșeanca.
Efect de domino
Antreprenoarea spune că efectul va fi de domino și toată lumea va avea de suferit din cauza acestei crize de coronavirus.
„Totul se duce pe efectul bulgărelui de zăpadă. Dacă nu ai comenzi la restaurant, nu te mai aprovizionezi de la Metro, Metro nu mai are nevoie de firma de transport și tot așa. Tragi linie și vezi că mai mult de jumătate din economia națională e la pământ. Sunt oameni care au făcut anul trecut, la sfârșitul sezonului de evenimente, investiții din profitul obținut, bazându-se că anul acesta au avut programate evenimente dar, din cauza crizei, au fost în situația de a închide totul”, explică Gabriela.