Au primit 40.000 de euro pentru că sunt fermieri tineri, iar acum au afaceri de succes cu fructe de pădure. „Nu puteam să mă dezvolt altfel”

de: Redacția BZI
02:00, 29 apr. 2023

Tinerii fermieri din Iași au dezvoltat afaceri de succes cu fructe de pădure cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 40.000 de euro. Producătorii spun că au accesat repede banii și au creat locuri de muncă în mediul rural. Vor să mai acceseze fonduri europene pentru a se dezvolta și mai mult. În Iași sunt sute de proiecte finanțate de Uniunea Europeană, ale tinerilor fermieri

Tinerii din Iași au investit fonduri europene în mediul rural, în plantații cu fructe de pădure și au dezvoltat afaceri de succes. Aceștia au primit 40.000 de euro și au achiziționat echipamentele necesare pentru întreținerea plantației. Unul dintre beneficiari este Ioan Popa, ce are o fermă mixtă.

„Noi am luat banii acum câțiva ani și am reușit să facem o fermă mixtă. Avem legume, fructe de pădure, ne gândim să facem și o plantație cu trandafiri. Dar vedem dacă putem accesa noi fonduri europene. Încă nu s-au lansat măsurile noi. Oricum, pe lângă cei 40.000 de euro am mai cheltuit încă pe atât. Fără banii aceștia nu ne descurcam și încurajez pe oricine să ia fonduri europene.

Noi avem aproape un hectar cu zmeură și mure, alt hectar cu legume, solarii și câmp. Am reușit să angajăm două persoane pentru că altfel nu ne-am fi descurcat și vindem cam tot ce producem. Dacă ne rămâne, facem suc sau bulion, valorificăm totul. Noi vindem mai mult în Iași. Suntem legumicultori din tată în fiu”, susține producătorul din zona Cozmești, Iași.

Familia Sandu, din Iași, este producătoare de fructe de pădure și cătină bio, accesând și fonduri europene.

Marius Antica: „Vânzarea merge bine în supermarketuri”

Un alt producător de fructe de pădure care a accesat fonduri acordate în submăsura 6.1 – Instalarea tânărului fermier – este Marius Antica. Ieșeanul a decis să se întoarcă acasă după 20 de ani de muncă în Italia. În 2016 a cumpărat un hectar de pământ pe care a plantat mure.

În același an a ridicat solarii și a cultivat legume în solarii și în câmp. Un an mai târziu a obținut fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier, în valoare de 40.000 de euro, care l-au ajutat să dezvolte afacerea cu fructe de pădure. Murele care au rămas nevândute le-a folosit pentru a face vin, un produs unic în Iași, atestat tradițional. Vinul din mure de la Butea se vinde și în supermarketuri.

„Vânzarea merge bine în supermarketuri. În tot estul României suntem cu vinurile, urmează Buzău și Botoșani. Am mai trimis în Anglia, Irlanda, Spania, de Paște. O să ajungă vinurile și în Iordania, Spania. Am trimis contractul la Casa Unirea. Vor pentru Iordania 1.000 de sticle, pentru Spania, tot cam atât. Directoarea de la Casa Unirea a avut o delegație de acolo, au degustat, iar apoi au cerut vinurile de la noi.

Urmează să ajungă o delegație din China, la Ministerul Agriculturii, poate o să vrea și ei. Cam în fiecare weekend sunt plecat la târguri, deci e ok cu vânzarea. Am rămas un pic în urmă cu lucrările la plantație, ne-a afectat un pic înghețul târziu, au fost două zile cu temperaturi cu minus, dar va fi un an bun”, susține Marius Antica, producător tradițional din comuna Butea, Iași.

Programul pentru tinerii fermieri va fi lansat în acest an

Programul pentru tinerii fermieri, ce va fi lansat de AFIR la finalul lunii iunie 2023, va suferi niște modificări. Acestea vor fi făcute pentru ca numărul beneficiarilor să fie mai mare și ca fermierii din Iași, dar și din restul țării, să aibă mai multe șanse de a obține finanțarea europeană de 40.000, 50.000 sau 70.000 de euro.

Astfel, dacă programul era destinat, până acum, fermierilor cu vârsta până în 40 ani, anul acesta vor putea depune proiectele și cei care au până în 45 de ani. Perioada de instalare a tânărului fermier este de 24 de luni, iar sumele pe care le pot accesa potențialii beneficiari sunt de 40.000, 50.000 sau 70.000 de euro. Suma acordată este nerambursabilă 100 la sută. Astfel, tinerii pot să dezvolte afaceri de succes cu fructe de pădure.